Иванчева пробва финт в съда, но я попариха! Шамарът на Ваклин пък я закова

Подсъдимата за подкуп в колосален размер бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева пробва финт в съда, чрез който да отложи процеса. Днес Специализираният наказателен съд даде ход по същество по процеса срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и друг екскмет на „Младост“ Петър Дюлгеров заради поискания подкуп за близо милион от строителния предприемач Александър Ваклин.

Въпреки постоянните твърдения пред медиите на Иванчева, че желае делото срещу нея да стартира максимално бързо и така да докаже невинността си, в съдебната зала се оказа, че екскметицата е единствената, която настоява за отлагане на делото, предаде в. Монитор.

Причината – в деня на заседанието наела нов адвокат, който не бил запознат с материалите срещу нея. Искането на Иванчева обаче бе порязано от съдебния състав с мотива, че подсъдимата има други двама адвокати, които са запознати с доказателствата по процеса.

Втори опит за финт пък дойде по линия на другата подсъдима – Биляна Петрова. Тя също поиска отлагането на делото, но с твърдението, че не е чела протоколи от разпити на свидетели в досъдебното производство. Съдът обаче отново попари опитите за шиканиране на процеса с отговор, че защитата на Петрова е добре запозната с тези материали и разпореди прокуратурата да прочете обвинителния акт.

Пред съда в понеделник показания дадоха изнудвания бизнесмен Александър Ваклин и съпругата му Полина. Пред Темида бизнесменът обясни, че съпругата му се е срещала с Иванчева в общината в „Младост“.

„След срещата на съпругата ми с Иванчева тя ми разказа, че кметът не казал нищо конкретно за преписката за бъдещия ни строеж, а питала за нашите проекти и печалби. Казала на съпругата ми, че трябва да дадем, за да получим“, обясни още Ваклин.

От показанията му стана ясно, че в общината е трябвало само да се съгласува архитектурното разрешение строежът да не е П-образен, а от 2 сгради с цел жилищата да имат по-голям достъп до слънчева светлина. Ваклин подробно разказа пред съда как месеци наред си записвал часове за среща с кметицата, но вместо Иванчева се появявали други – арх. Русев му казал, че всичко ще е наред, служителка пък му казала, че са загубили преписката.

Съгласуването се бавело вече 10 месеца. Тогава Ваклин отишъл да се оплаче в ГДБОП за длъжностните престъпления в Младост. Оттам го препратили в новата комисия „Антикорупция“. Затова бизнесменът подал жалба както в КПКОНПИ, така и в спецпрокуратурата. Бил шокиран от това, което му предал посредника Петков Дюлгеров – Иванчева и Биляна Петрова поръчали на Дюлгеров да каже на Ваклин, че няма да пуснат преписката без той да им плати по 20 евро на квадратен метър от бъдещия строеж.

Петко Дюлгеров склонил Иванчева и Петрова 500 000 евро да бъдат дадени от Ваклин на етапи. Те се съгласили. Имало е няколко срещи между Дюлгеров и Ваклин. Дюлгеров му казал, че това става, защото се е жалил в съда и на главния архитект от общината. 5 дни преди акцията на 17 април т.г. Ваклин се срещнал най-после с Иванчева и Петрова. После вече започнал да се разбира с Дюлгеров кога и как да предаде първата вноска. Това станало в 11 ч на 17 април в кафенето на ъгъла на Раковски и Гурко. Иванчева звъннала на Дюлгеров през Вайбър и се разбрали да им даде парите в кафето „Марая“ на ъгъла на Раковски и Цар Освободител, срещу Военния клуб. Иванчева, Петрова и Дюлгеров се срещнали там, той им дал парите и звъннал на Ваклин, че всичко е наред. Самият Ваклин по това време бил в заведение, за да не пречи на полицейската акция. На 2 април Ваклин предал на следователка 70 000 евро лични средства за да ги бележат.

Преди Ваклин показания пред съда даде и съпругата му Полина. Тя се оказа адвокат по  търговско право, занимаващ се и с недвижими имоти. Познанията й по ЗУТ и гражданските закони пък сериозно изпотиха защитниците на подсъдимите, които се оказа, че дори бъркат названия на архитектурни институции. В опит да ограничат достъпа на Ваклин до съпругата му, адвокатите поискаха от съда бизнесменът да не говори с жена си преди да е дал показания.

Иначе Ваклин разказа пред съда, че консултира юридическия отдел на фирмата му „Ваклин Груп“. Не работи там, защото е адвокат, но има пълномощно да я представлява. А служителката в неговата фирма Галя Димитрова всяка седмица ходела в община Младост да пита какво става с преписката на фирмата – тя имала разрешение за строеж на Камбаните, но искала от П-образен да го направи на 2 отделни сгради, за да са слънчеви. Трябвало съгласуване с общината, но те мотаели. Димитрова разказа пред съда как обикаляла из общината от служба на служба. Срещнала се и с Иванчева, но нищо не помръдвало. Тогава в общината отишла Полина Ваклин. Тя разказа пред съда, че се срещнала с Иванчева, питала има ли юридически и административен проблем, за да го отстранят. Иванчева й казала: не сме доволни от вас, но не казала от какво точно не са доволни. И тъй като фирмата има вече свършен обект в Младост и дори е озеленила край него, направила и тротоар, Полина Ваклин не разбрала от какво не е доволна Иванчева. Дори предложила общината да им възложи нещо да озеленят в общината. Никаква реакция от Иванчева.

„Останах с впечатлението, че от нас се очаква нещо друго, да удовлетворим някакви лични претенции“, обясни още Полина Ваклин пред съда и допълни, че фирмата подала жалба до главния архитект на София, че разрешението за промяна в архитектурния план за строеж се бави в община Младост. Подали и жалба в Административен съд София.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ !