Обявиха важна промяна след трагедията с починалите внезапно големи шампиони

Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 година, беше окончателно приета на второ четене от парламента. Новината съобщи д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Конкретният повод за законодателната инициатива, която предприехме, беше внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях – Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти. Имах и среща с инициативен комитет от фейсбук групата „Заедно за децата на шампионите“, които апелираха за помощ. Това беше поводът да предприема законодателната инициатива за промяна. Първоначално внесохме проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта конкретно в тази насока. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна промяна на този закон. Отново внесените предложения бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък“, обясни д-р Дариткова.

Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност.

С настъпилата промяна се въвежда регламент за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт.

„Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи се“, добави народният представител Даниела Дариткова.

Припомняме, че олимпийският медалист от Атина 2004 Милен Добрев бе покосен от инфаркт през март 2015-а, а през септември 2017-а си отиде внезапно и съотборникът му Величко Чолаков – бронзов медалист от Атина 2004 г. И двамата починаха на по 35 години.

Чолаков остави две малки деца, а Милен – едно.