Адвокат се прави на мутра, заплашва съдия, преправя актове на КАТ и тормози съседите си!

Имаме поредното брутално доказателство защо България често е определяна като държавата на неограничените възможности, след като дори законите се оказват не достатъчно тежък и определящ атестат за някои хора, свикнали да погазват с лека ръка професионалните, гражданските и чисто човешките правила – грубо, нагло и безочливо!
Оказа се, че в столицата живее адвокат с отнети адвокатски права, който си позволява да заплашва Върховен административен съдия, да преправя документи на полицията и да се заканва физически на съседите си, когато те не са съгласни с него за нещо. Никой не му търси отговорност! И въпреки всичко изброено, този човек продължава да се радва на живота смело и необезпокоявано. И да кара новите модели на „Ферари”, „Ламборгини” и „Порше”. Ултраскъпи автомобили, закупени с доходи, чийто произход, сигурни сме, ще привлече вниманието на вицепремиера Валери Симеонов, който се е заел активно да прави проверки на приходите на собственици на скъпи коли. По негови думи към този момент обект на проверки са 302-ма души – бройка, която най-вероятно ще претърпи лека корекция съвсем скоро.

Името на въпросния адвокат, за когото ви разказваме, е Стоян Р., а историята на деянията му е внушителна откъм безочливост. И показателна за нравите на времето, в което живеем, които, както изглежда, са останали някъде там, в 90-те, подвластни на мутренските подходи.

През юли 2014 година, като още действащ адвокат, заради получен ревизионен акт за голяма сума пари, Стоян Р. прави опит да принуди съдия във ВАС да извърши нещо против волята му. Влиза в кабинета на Върховния административен съдия – свободно и необезпокоявано, уверява се в неговата самоличност и му заявява най-нагло, че му се е приискало да го залее с киселина, щом разбрал за участието му в съдебния състав, постановил решението в негов ущърб.

И не спира дотук! Юристът казва на съдията от ВАС с още по-дидактичен тон:
„Направете, каквото е необходимо, за да бъде отменено това решение!”, защото в противен случай не се знае какво може да му се случи (решението е по административно дело № 10643/13 г.).

Разбира се, реакцията на Върховния административен съдия е мигновена. Той отива и пресъздава дословно ситуацията на председателя на ВАС. Следва сезиране на прокуратурата. И той бива осъден на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок (на основание чл. 143, ал. 3, вр. чл. 18, ал. 1 от НК; чл. 54, ал. 1 от НК; чл. 66, ал. 1 от НК). Решение на съда, което обаче той обжалва пред Апелативния съд. И за изненада – присъдата му е намалена – от 3 години лишаване от свобода – на 2, и от 5-годишен изпитателен срок – на 3.

Освен това на базата на тази присъда на 28 юни 2017 г. с протокол № 20, на основание чл. 22, ал. 1, т. 2 по Закона за адвокатурата, Стоян Р. е отписан от Софийската адвокатска колегия (с пълно единодушие на гласовете). Но дори това не го спира, нито пък стряска. Въпреки всичко юристът продължава да подхожда по гореописания начин, както допускаме, че е правил винаги досега в живота си.

Той е многократно задържан за 24 часа и арестуван в столичното 6-то РПУ
– за разправии със съседи, побои и заплахи, типични за мутренските години през 90-те.

През 2009-та КАТ го спира за проверка. Пишат му акт, след като установяват съответните нарушения. Но когато полицаят подава акта на адвоката, за да го подпише или съответно да направи възражение, той най-нагло преправя данните в него – ЕГН-то и всичко останало. Вероятно допускате, че след подобно действие, следват не само сурови санкции, но и арест, а също и присъда. И в този случай ще сгрешите, защото съдът не го осъжда, а вместо това му налага… глоба от 3000 лв.?!

Не, все още не бързайте да се учудвате окончателно на поредния съдебен и законов абсурд, защото това съвсем не е всичко в историята.

Както стана ясно от цитираното съдебно решение – от една година Стоян Р. е със спрени адвокатски права. Въпреки това обаче, той продължава да пребивава в кантората си в центъра на столицата.
Продължава да подвежда хората, че упражнява своята дейност, която практически няма законово право да извършва (съгласно чл. 57, ал. 2 от Закона за адвокатурата в адвокатското дружество).

Съгласно чл. 68, ал. 1, т. 4 от Закона за адвокатурата пък, участието на съдружника му в дружеството се прекратява при отписване от адвокатската колегия. По този начин съществуването на адвокатското му дружество е в тотално противоречие с изискванията на Закона за адвокатурата, което е недопустимо и силно компрометиращо цялата адвокатска гилдия, която иначе е призвана да бъде достойна за необходимите за професията доверие и уважение. А предоставянето на адвокатски услуги под името на адвокат, лишен от права – не само противоречи на закона, но е и най-малкото неморално.

Софийска адвокатска колегия е уведомена, че това се случва и се очаква от там да премахнат името му от имената на адвокатската кантора.

Освен всичко друго, в момента в 6-то РПУ срещу Стоян Р. се води и досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. И ако вината му бъде доказана в съда, присъдата, която ще получи, автоматично ще бъде прибавена към 2-годишната, която той вече има – и той ще трябва да прекара целия период в затвора.

Още един прелюбопитен факт, за който ви загатнахме в началото на материала. Адвокатът със спрени адвокатски права Стоян Р., който на практика се води безработен, шофира ново червено „Ферари”, ново тревисто зелено „Ламборгини” и най-новия модел светлосиньо „Порше”.

Ако това вече удря тавана на изумлението у вас, то ефекта със сигурност ще стане още по-силен, когато разберете, че до този момент никой не го проверява! Защо ли?
Защото тези скъпи автомобили всъщност не се водят на Стоян Р., а на името на 72-годишна му майка. Любопитна подробност е, че и трите коли са с номера от дяволската комбинация, в която преобладават шестиците. По този повод самият адвокат обяснява навсякъде, че присъства неслучайно – защото „той е девет пъти по-властен от дявола”.

Дали контролните органи ще се самосезират по скандалния случай или ще се направят на приятно разсеяни, предстои да разберем.