Най-добрите рецепти за шипове в петата

Всеки десети човек, който се обръща към ортопед, идва с оплаквания за силна болка в петата. През годините броят на пациентите се увеличава. А след 75 години болестта превзема вече 85% от хората.

“Пирон в петата” именно с това усещане повечето пациенти сравняват основния симптом на проблема. И това не е само метафора. В края на краищата, силната болка се причинява от остеофит – остър израстък, който притиска меките тъкани.

Размерът няма значение

Шипът може да нарасне на дължина до 1,5 см. Лесно може да се напипа, като притиснете с пръст болезненото място върху петата. Но силата на болката не зависи от размера на остеофита, а от мястото, на което се намира. Колкото по-близо до него са нервните окончания, толкова повече проблеми създава. Важно е и от колко време е шипът. И ако в началото болките, които обикновено възникват при движение, отзвучават след като се поразтъпче човек, впоследствие болката само се усилва. И накрая, петата започва да боли дори в пълен покой.

И все пак, костното нарастване не е причина за появата на шипа, а по-скоро – следствие. Първо се възпалява фасцията – съединителната тъкан на стъпалото (поради това заболяването се нарича плантарен фасциит). И едва след това във възпалената част на стъпалото калциевите соли образуват остеофит.

Опасни моменти

Болестта се провокира от:

• Плоскостъпие. Причинява се от неравномерното натоварване на стъпалото, поради което страдат и сухожилията.

• Възраст. С годините възстановяването на тъканите и кръвоснабдяването на крайниците се влошава.

• Наднормено тегло, интензивно натоварване и травма на стъпалата. В рисковата зона са представителите на “стоящите” професии – учители, фризьори, хирурзи и хора, заети с тежък физически труд. Също така и бегачи, скачачи, футболисти.

• Неправилно хранене. Любовта към солени, сладки, пикантни и мазни храни, недостатъчен прием на течности, плодове и зеленчуци, води до натрупване на соли в тъканите и предизвиква калцификация.

• Хронични заболявания, които нарушават инервацията и кръвоснабдяването на краката (захарен диабет, подагра, артрит, бурсит, тромбофлебит). Също така системни заболявания на съединителната тъкан (ревматоиден артрит), болести на ставите и гръбначния стълб.

Спорт и хранене

Тъй като костните израстъци се образуват от соли на пикочната киселина, важно е своевременното нормализиране на киселинно-алкалния баланс. За тази цел ще ви помогнат:

• отказ от пушене и алкохол (дори от бира);

• ограничаване приема на мазни и пикантни сосове и подправки;

• ограничаване на рибата, месото, брашното и сладкишите, силен чай и кафе;

• увеличаване консумацията на зеленчуци, плодове и пълномаслени, а не обезмаслени млечни продукти;

• прием на повече течности. Особено полезни са алкалните минерални води, отвари и тинктури от шипки и коприва.

И, разбира се, трябва да се прави лечебна физкултура.

Операцията може да се избегне

За диагностициране на проблема трябва да се направи рентген на проблемното място, общи изследвания на кръв и урина. В някои случаи специалистът може да предпише и ядрено магнитен резонанс  на стъпалото, тъй като болката в петата понякога е признак и на по-сериозни заболявания (например ревматоиден артрит или туберкулоза на костите).

Има много възможности за лечение, но най-подходящият за всеки пациент може да определи само ортопед-хирург.

По време на лечението е необходимо да почивате повече и да намалите продължителността на ходенето, по-малко време да стоите в изправено положение, а най-добре ще е да съблюдавате пълен покой.

За справяне с болката, освен препаратите за вътрешен прием, се използват и локални противовъзпалителни кремове и мехлеми, а при по-силна и непоносима болка се препоръчват инжекции с кортикостероиди и лекарствена блокада.

В този период подпомагат възстановяването и специалните ортопедични стелки и протези, които намаляват натиска върху стъпалото. Важно е да изберете удобни и правилни обувки. Добри резултати дава и физиотерапията.

Например, електрофореза и магнитотерапия, както и лечение с ударно-вълнова терапия. Напоследък се използват успешно инжекции с ботулинов токсин.

Хирургичното лечение (отстраняване на костния израстък) се предписва само ако консервативното лечение е неефективно, но не по-рано от шест месеца след прилагането на такова лечение. Костните израстъци също може да бъдат отстранени и с лазер.

Успешна е и терапията чрез рентгеново облъчване на мястото, което премахва възпалението, а с него и болката. Но в 90% от случаите, особено ако проблемът не е бил занемарен, е възможно да се справи човек и без операция.

Народната медицина предлага:

1. Настържете на ситно ренде парче с най-тъмен на цвят домашен сапун и го разтопете на водна баня. Поставете сместа върху бинт. Покрийте отгоре с полиетилен и фиксирайте с превръзка. Завийте най-отгоре с вълнен шал. Правете процедурата всеки ден, докато не получите облекчение.

2. Загрейте във фурната половин чаша едра морска сол. Сложете я в платнена торбичка или памучен чорап и я наложете върху петата, докато солта се охлади.

3. След като си запарите краката в леген с гореща вода, сложете върху болното място лапа от глина (или от мед и сол). Можете да правите компреси и с животинска жлъчка. Правете компресите всеки ден, 20 минути, до подобрение.

4. Преди лягане прикрепете към петата следния компрес: една супена лъжица мед, една чаена лъжичка едра морска сол и 5 мл йод. Намокрете памука в получената смес и го прикрепете към петата с бинт, като завиете мястото отгоре с найлонова торбичка. Достатъчни са 5 процедури, за да почувствате облекчение.

5. Ако няма подобрение в рамките на един месец, консултирайте се със специалист.

Ето някои упражнения

1. Застанете до стената, поставете болния крак зад здравия и опирайки се с ръце на стената, приклякайте, докато не усетите напрежение в мускулите на крака. Не отлепяйте петите от пода.

2. Сложете на пода два големи книги. Стъпете върху книгите така, че петите да висят навън. Поклащайте се нагоре и надолу.

3. Събирайте с пръстите на краката разпръснатите по пода малки предмети.

4. Търкаляйте бутилка по пода с крака. Ако напълнете бутилката с вода от хладилника, ще постигнете и обезболяващ ефект от упражнението