Млад мъж загина, почиствайки силоз в Полски Тръмбеш

 

27-годишен мъж от Велико Търново е загинал, докато е почиствал силоз в базата на рафинерия за слънчогледово масло в Полски Тръмбеш, предаде „Труд“.

Николай Анчев е издъхнал след нелепо падане от около 50 метра. Инцидентът е станал в ранния следобед в петък (12 октомври). На мястото на трагедията бързо откликнали трудови инспектори, съдебен лекар и екип на „Пожарна безопасност“.

Очевидци разказват, че работниците били спускани в силозите, за да почистват отлаганията от зърно, които от влагата се втвърдявали и превръщали в упорити плочи. Процедурата била ежегодна след прибирането на реколтата.

Анчев бил спуснат в един от силозите, но докато събарял отлаганията, част от тях се срутила върху него, въжетата се скъсали и той паднал. За зла участ резервоарът е бил празен – липсващото зърно на дъното е можело да омекоти удара и да предотврати фаталната злополука.

Роднините на 27-годишното момче негодуват, тъй като наелата го фирма често взимала опасни поръчки и не ползвала услугите на професионални алпинисти, преразказват още от „Труд“.

„За да спестяват пари ползват неподготвени младежи, такива без опит. Такава услуга струва между 2000 и 3000 лева“, споделят в мъката си близките на загиналия.