Чоков със запориран столичен имот за 500 хил. и коли за 320 хил.

Сред запорираното имущество на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков има столичен имот на стойност 500 000 лева и автомобил на стойност 217 000 лева.

Това стана ясно, след като миналата сряда, 10 октомври, председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че магистратите от Софийския градски съд (СГС) са уважили иска на антикорупцията да се запорират имоти на Чоков за 3.2 милиона лева.

Точната стойност на запорираното имущество възлиза на 3 217 984 лева. Обектите са както на Чоков, така и на неговите съпруга и двамата му синове. Процедурата срещу Чоков е започнала след уведомление за повдигнато обвинение за лихварство като делото все още е висящо, уточнява News.bg.

Запорирани са общо 153 недвижими имота в землището на село Галиче.

Става въпрос за 94 ниви с обща площ 1 570, 910 дка, 41 лозя с обща площ от 42,968 дка, 3 горски площи от общо 11,599 дка, 1/2 идеални части от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения.

Обект на обезпечителните мерки са и 7 парцела в селото, върху 4 от които има масивни постройки.

На територията на София Чоков е с запориран имот със застроена площ 236 квадратни метра и прилежащи към него 2 паркоместа за 500 000 лева.

Запорирани са и 4 автомобила. Най-скъпият от тях възлиза на стойност 217 000 лева. Другите коли са съответно за 50 000 лева, 45 000 лева и 6 800 лева.

Наложени са запори на банковите сметки на Чоков и съпругата му.

Запорирано е вземане в размер на 350 000 лв., представляващо предоставен заем от свързани лица.

Искът на антикорупцията е заради обвинението на Чоков от месец май 2016 година. Обвинението – Чоков е ръководил престъпна група за лихварство.

Припомняме, че Чоков беше оправдан по това обвинение на първа инстанция. По другите две обвинения обаче – за отвличане, побой и за палеж на автомобил, бившият кмет на Галиче беше осъден на 4 години и 6 месеца затвор.

Чоков чу присъдата си на легло в съдебната зала заради здравословни проблеми. По здравни причини същият към момента не е зад решетките, а е под домашен арест – в жилище в София.

Припомняме, че кметът на Галиче Ценко Чоков беше арестуван в продължение на седем месеца до 9 януари 2017 г., след като прокуратурата обяви, че е провела двумесечно разследване във връзка с нарушения в дейността на кметството.

Отделно на това той бе арестуван по обвинение за ръководена на организирана престъпна група за рекет, изнудване и побой. Самият Ценко Чоков беше в ареста с поредица от обвинения. Неговият син, след като бе оправдан по друго дело за побой, също бе арестуван заедно с родителя си.

Обвиненията срещу Ценко Чоков дойдоха и след серия от репортажи от село Галиче и обвинения от страна на негови съселяни за тормоз, включително и за палеж на автомобили.

Първоначално обаче Ценко Чоков стана национално известен при провеждането на местните избори, когато заведе на курорт част от съселяните си, а тържеството за победата му на изборите беше с впечатляващо музикално оформление.

По-късно, на 5 октомври ВАС реши, че Чоков вече не е кмет на Галиче. Решението на ВАС беше след повече от четири месеца след постановлението на административния съд на Враца. Върховните съдии потвърдиха решението Ценко Чоков да бъде отстранен от поста.

Съдът тогава отмени решението на Общинската избирателна комисия от началото на май месец, която се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му, отменяйки решението на ЦИК за предсрочно прекратяване на мандата му.

Решението на висшите магистрати е, че пряко избраните от електората длъжностни лица мат право на платен, но не и на неплатен отпуск