Двама пловдивчани от добри и заможни семейства се оказаха замесени в едни от най-тежките престъпления

Точно преди четири години, в началото на ноември 2014, в Районен съд – Пловдив , тръгва делото срещу Живко Гайдаров /27/ от Варна и Ангел Малинин /22/ от Костенец . Двамата са обвинени в опит да отвлекат срещу подкуп съпругата на бизнесмена Атанас Червенков – Райфъла.

По онова време Червенков е в апогея на славата си – управлява един от големите медицински центрове в Пловдив, държи концесията на пазара на „Младежка”,  прави опити да влезе в политиката  и се радва на съпругата си , която е бивша Мис Пловдив и двете им деца, пише „Трафик“.

Не по-лошо се развива животът и на друг известен пловдивчанин – адвокат Владимир Елдъров. Юристът е начело на просперираща кантора, живее в луксозна къща в Марково заедно със съпругата си,  движи се с лъскави джипове из града.

Макар, че по онова време още няма никакви индикации за предстоящи колизии, облаците над главите на двамата се сгъстяват. Няколко месеца по-късно, в началото на 2015 година, и двамата се оказват зад решетките.  С почти сходни обвинения.  И двамата има обвинения за подбудителство към убийство, като плановете на Владимир Елдъров са разкрити преди нападението, а при Червенков нападението вече е факт.  В досъдебните производства срещу двамата има по няколко палежа  на автомобили , чиито жертви пряко или косвено са свързани с арестуваните известни пловдивчани. Четири години по-късно и двамата вече са признати за виновни и имат присъди на първа инстанция – 13 години за Райфъла и 7,6 години за Владимир Елдъров.

Защо двама пловдивчани  от добри семейства се оказват замесени в едни от най- тежките престъпления в Наказателния кодекс?

ПРОИЗХОД

И двамата  не могат да се оплачат от трудно детство,  издънки са  на добри семейства.  Владимир Елдъров е израснал в семейството на двама от най- уважаваните адвокати в града, а майката на Червенков  държи под контрол буйния си син.

Елдъров младши тръгва по пътя на родителите си и завършва право. Червенков  завършва полицейското училище в Пазарджик, след това и семестриално право. Завършва с отличие Медицинския университет.  Един от основателит е е на клубът на пловдивското мотобратство  „Вагабондс” и запален ловец.  В началото на 90-те открива един от първите магазини за дънки на Главната в Пловдив , като името бутика се превръща и в негов прякор. Развива успешна търговска дейност – концесионер е на един от големите гравски пазари на ул. „Младежка“ и управител на медицински център.

БЪРЗИ ПАРИ И КОНКУРЕНЦИЯ

Дни преди ареста на Владимир Елдъров в Пловдив избухна скандал, след като близки на загинали в катастрофи сигнализираха, че са станали жертва на измама от страна адвоката. Няколко семейства разказаха потресаващи истории за неполучени обезщетения в размер на стотици хиляди.  Наяве излезе порочна схема, в която юристи се възползват от неграмотността на бедни и ниско интелигентни хора и на техен гръб правят сериозни печалби.

Добре смазаната машина се задейства веднага след произшествието. Чрез свои хора в полицията /по всяка вероятност платени/ , юристите получават информация за катастрофата и съответно за жертвите и тежко пострадалите. След това адвокатите се сдобиват с информация за наследниците на загиналият в произшествието. Следващата стъпка е изпращане на парламентьор, който да им предложи връзка с „много добър и известен адвокат”, който ще им осигури пари. Посредникът хвърля като въдица някаква сума.

Предлаганата сума е съобразена със социалния статус на потенциалния клиент. Предпочитаната мишена са бедни и неграмотни хора, на които дори през ум не им минава , че застрахователните компании изплащат огромни обезщетения при смърт на пътя. Единственото условие е  автомобилът да има платена застраховка „Гражданска отговорност”.

Мишената на поръчката за убийство от делото на Владимир Елдъров е негов конкурент – Владко Мерджанов.  В гилдията е публична тайна, че канторите на двамата се занимават ексклузивно с дела за ПТП.  Изпълнителите , на които е възложена поръчката, по-късно разказкриват подробности от сценария за нападението.

Собствениците на една от запалените  къщи в Баня – Тихомир Матев, работи за Мерджанов. Неофициално той е един от хората, които се свързва с близките на пострадалите след катастрофа.  Запален  е джип БМВ Х5, собственост на Матев и самата къща, в която спят съпругата му и двете им деца.

Нароченият за убийство от паралелното дело на Райфъла е собственикът на медицински център „Хипоталамус” Аргир Гяуров.  Според обвинението конкурентната дейност на центъра е основният мотив за престъплението.  Червенков категорично отрича. Отрича и за конфликт с потърпевшия от серия палежи – бившия депутат Антоний Йорданов.  Свързващото звено между двамата е ловната им страст. Според бившия депутат мотивът за двете поредни акции на отмъщение, са отказът да му помогне да запази концесията на пазара на „Младежка” и фактът, че Червенков не е успял да оглави създадения от него нов Български ловно- рибарски съюз.

ДРЪЖ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ БЛИЗО, А ВРАГОВЕТЕ ОЩЕ ПО-БЛИЗО

И двамата бизнесмени се оказват предадени от хората, на които са се доверили за мръсните поръчки.

През есента на 2014 година таксиметровият бос Радослав Керанов е задържан в Първо районно с обвинение за кражба на автомобил. За изненада на разследващите, той пише дълги и пространни обяснения , в които разкрива цялата организация по палежите, свързани с Владимир Елдъров.  Следват арестите на републиканския шампион по бокс Мартин Поптолев,  Светлин Спасов, Пеньо Пенев , Милко Доевски и Валери Бодуров. Поптолев и Спасов потвърждават  разказаното от Керанов и дават показания пред съдия. Следва ареста на Елдъров.

Райфъла също е предаден от човека, когото е наел , за да намери изпълнители.  Посредникът  е Веселин Загорски, който е известен с прякора Весо Тъпото.  Той напълно оправдава прозвището си, като първоначално дава пълни подробности за всяка от поръчките, а след това започва да изнудва Червенков, за да си смени показанията.  Цената, която си слага е 300 бона, но удря на камък.

НЕВИНЕН, ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО

И Райфъла, и Елдъров  са категорични , че са невинни и са станали жертва на влиятелни личности, които имат интерес те да не практикуват. В съда Червенков  многократно е коментирал, че в основата на проблемите му с правосъдието, стоят политическите му амбиции и войната с местната власт за концесията на пазара на ул. „Младежка”. Владимир Елдъров пък смята, че колеги юристи водят епични битки срещу него. На пледоариите в Апелативния съд адвокат Елдърова насочи стрелите си към прокуруратурата и полицията, заявявайки , че делото е станало „трамплин за професионална кариера на няколко човека”.

И двамата вече имат тежки присъди на първа инстанция.  Атанас Червенков изостава с една „обиколка”, тъй като делото му бе върнато от Апелативен съд и процесът през юни 2018  започна отново. Тази седмица той получи 13 години затвор за подбудителство към убийство и палежи.

Владимир Елдъров бе осъден на 7 години и половина от Окръжен съд Пловдив. Той обжалва присъдата си , а прокуратурата внесе протест, в който настоява наказанието да бъде завишено до максималния 10 –годишен срок.  В двумесечен срок Апелативният съд трябва да излезе с решение.

Делата и на двамата приключиха в един и същи ден. Съдебната сага обаче продължава.