Кърмата се използва за лечение и профилактика на рак?

Зарибявайки се с измамни обещания в социалните мрежи и лъжлива надежда, хората купуват кърма, опитвайки се не само да намалят рисковете, свързани с онкологичните заболявания, но понякога и се опитват така да лекуват рака.

„Ние открихме, че не само хората, които искат да предотвратят това заболяване, но и тези, които вече имат диагностициран рак, купуват кърма чрез интернет. Използват го като допълнителна терапия”, казва Сара Стил – експерт по обществено здраве и старши научен сътрудник в Университета в Кеймбридж.

Експертът добавя, че нерядко кърмата се позиционира като алтернатива на химиотерапията и дори като единственото лечение, което предизвиква същинско възмущение у специалистите. Има ли връзка между кърмата и лечението на рака?

Както и други много популярни митове от Мрежата, този възниква заради неправилното тълкуване на едно научно изследване. Става дума за разработка от 1995 г., в хода на която учени от Лундския университет открили, че определена белтъчина, открита в кърмата, може да бъде променена по такъв начин, че да получи способността да убива или блокира патогенните клетки в организма.

Създаденият комплекс на основата на тази белтъчина по никакъв начин не повлиявал здравите клетки. Важно е да се каже, че изследователите все още се опитват да дообработят това откритие. Истината обаче е, че използването на модифицирани белтъчини от кърмата в качеството им на лечение на рака е практически невъзможно. С други думи, това е по-сложно, отколкото човек да изпие чаша кърма.

Първо, защото този комплекс не е обикновена кърма, а наистина съчетание от частично разгърната алфа-лакталбумин и олеинова киселина. За да се създаде продукт от кърмата, който потенциално може да бъде полезен, са нужни лаборатории с много, и то високотехнологични устройства.

Второ, имунологичните и хранителни преимущества на кърмата, за които толкова много се говори, дори без връзка с рака, не са ефективни за възрастни. Просто защото бактериалният състав на техните черва се различава много от бактериалния състав на червата на новороденото.

„Много средства за масова информация са писали за кърмата като за вълшебен продукт, забравяйки да посочат, че може и да е вълшебен, но само за малките бебета. Така че и средствата за масова информация са виновни за това да смятаме кърмата за средство, лекуващо смъртноопасни заболявания. обяснява Сара Стил.

А с какво може да бъде опасна употребата на кърма от възрастни? В днешно време в социалните мрежи, в различни знайни и незнайни сайтове, в т.ч. и в нашата страна, наистина се продава кърма. А иначе е интересно да научите, че например eBay и популярният каталог за обяви Craigslist са забранили търговия с кърма в своите магазини. И, както става ясно, има защо. Проблемът е не само в това, че кърмата е безполезна за хората със сериозни болести. И дори не е в това, че опитвайки се да открият някакво лекарство, те се отказват от реалната медицина.

Изследователите уверяват, че употребата на кърма е опасна и за здравия човек. Както и всяка друга физиологична течност, кърмата може да съдържа всички видове опасни патогени: продавачите от Мрежата, разбира се, ви уверяват, че кърмата няма как да е заразена с вирусни и други инфекции, но докато търговията с нея си остава нерегулирана и неконтролируема, е добре да се въздържате от нея.

Дори обичайните вируси, които обикновено са безвредни за възрастните, могат да се предават чрез кърмата и да се превърнат в проблем.