5 ранни симптома за всички видове рак

През последните десет години болните от злокачествени болести са се увеличили двойно! Едно от най-опасните заболявания – ракът, може да бъде провокирано от много фактори – от наследствеността до хранителните навици.

Лечението на рака е много сложна задача. При това медиците твърдят, че основната причина за смъртност от тази коварна болест дори не е самото заболяване. А това, че болните се обръщат за лекарска помощ, когато вече е станало много късно.

Да припомним основните рискови фактори Предразположеността към раковото заболяване се предава по наследство: ако близки роднини са имали онкологични заболявания, вероятността да се разболеете се повишава в пъти. Травмите по кожата, по лигавиците и другите тъкани в организма, както и всякакви механични или химични дразнители увеличават риска от възникване на тумор на това място.

Рисковите фактори

Пушенето. То повишава риска от заболяване на рак на белите дробове, на устната кухина, езика и гърлото. Седемдесет процента от жените с рак на белите дробове са пушачки.

Храната. Всякакви пържени продукти помагат за натрупване на канцерогени в организма. Това са същите тези вещества, които предизвикват рака. Същото може да се каже и за пушените продукти, и за консервите.Рибата съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини и омега-3. Те пречат на развитието на рака. А зелето “се специализира” в предотвратяване на женските ракови заболявания: рак на шийката на матката и на млечната жлеза. Същите свойства имат ряпата, цвеклото и спанакът. Обаче в съвременната екологична обстановка зеленчуците и плодовете имат свойството да натрупват тежки метали от почвата, върху която растат. Затова в менюто задължително трябва да присъстват кафяв ориз, булгур, черен и особено зелен чай, царевица, настойка от глог. Тези продукти са способни да изхвърлят от организма такива тежки метали като олово, живак, кадмий, кобалт. Освен това следва да ограничите употребата на мазни и солени ястия. Изследвания показват, че сред любителите на мазното и соленото по-често се среща рак на хранопровода и стомаха.

Алкохолът. Злоупотребата с него води до натрупване на токсични вещества в организма. Те потискат имунната система и помагат за развитие на раковите заболявания.

Наднорменото тегло. Хората с доста високо наднормено тегло – превишаващо с 40 и повече процента нормата, по-често боледуват от рак на дебелото черво, на млечната жлеза, на пикочния мехур, на яйчниците и на матката.

Има редица симптоми, характерни за развитието на какъвто и да е вид рак. Лекарите обясняват какви сигнали подава тялото и не бива за нищо на света да ги пренебрегнем, тъй като рискуваме да пропуснем развитието на рак. Има редица симптоми, характерни за развитието на какъвто и да е вид рак.

Ето главните 5:

1. Болезнени усещания. В началния етап е не толкова болка, а чувство за дискомфорт в определен орган.

2. Бърза загуба на тегло. Туморът принуждава организма да произвежда вещества, които нарушават метаболитните процеси и това води до загуба на тегло за няколко месеца.

3. Постоянна слабост. Отпадъчните продукти на раковия тумор причиняват интоксикация, слабост, анемия.

4. Повишена температура. Имунната система, подтискана от тумора, реагира чрез повишаване на температурата.

5. Промяна на състоянието на косата и кожата. Поради метаболитни смущения се наблюдават и външни промени.

Ако подозирате дори няколко симптоми в себе си, трябва да се обърнете към поне терапевт за начало./zdrave.to