Сензационно! Намериха мистериозно изчезналата преди година аржентинска подводница

Ръководството на Аржентинския флот съобщи, че изчезналата през ноември 2017 г. подводница „Сан Хуан“ е била открита.

„Министерството на отбраната и военноморските сили на Аржентина съобщават, че след разглеждане на точка 24, от компанията Ocean Infinity с помощта на дистанционно контролирано превозно средство на дълбочина 800 метра, е установено местонахождението на подводницата Сан Хуан“, гласи съобщението на ВМС в Twitter.

Преди беше съобщено, че в района, където подводницата изчезна преди година, американската компания Ocean Infinity, специализирана в провеждане на подводни операции, откри огромен обект с дължина около 60 метра. Към мястото на находката беше изпратен апаратът Seabed Constructor, който да изследва потъналия обект.

„Сан Хуан“ спря да комуникира на 15 ноември 2017 г. по време на прехода от военноморската база в Ушуая до Мар дел Плата. По време на последната комуникационна сесия с подводницата бе съобщено за произшествието.

На борда на подводницата имаше 44 души, сред които първата жена подводничарка в историята на Аржентина Елиана Мария Кравчик. Представителите на военноморските сили съобщават за единична експлозия, която може да бъде свързана с изчезването на „Сан Хуан“.

15 дни след изчезването на подводницата, аржентинският флот съобщи, че операцията за спасяването на 44-те членове на екипажа на подводницата Сан Хуан е спряна, но търсенето на самата подводница ще продължи.