Съдията, пуснал Десислава Иванчева, изплува в центъра на афера за 200 млн. долара!

Съдията от Спецсъда Иво Хинов, който в петък разпореди обвинената за подкуп кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова да бъдат освободени, се оказа в епицентъра на жесток скандал. Това е вторият опит на двете да излязат от ареста. Този път се оказа успешен, тъй като съдия Хинов прецени, че неговото решение трябва да се изпълни незабавно, без да се чака Апелативният спецсъд.
Стана ясно, че през 2006 година Хинов, който по това време е магистрат от Софийския районен съд, е направил първата крачка към оневиняването на двамата основни организатори на масовото разпространение на пиратски филми, музика и софтуер чрез популярния торентсайт arenabg.

В скандално определение съдията Иво Хинов пледира от двамата да бъде свалена наказателната отговорност и делото да приключи с глоби от 500 до 1000 лв.

Как започва всичко?

Антимафиотите нахлуват в дома на Елиян Гешев на 27 май сутринта. На компютъра му стои излязлото ден по-рано интервю. Вляво е специалният цветен принтер, на който Гешев печата съдържанието върху лицето на диска.

Самият сайтът arenabg беше „ударен“ от антимафиоти. Шестима основни „ъплоудъри“ на общо 111 терабайта незаконно съдържание бяха задържани, а впоследствие обвинени за пиратство. По-късно всички напуснаха ареста с парични гаранции. Двамата босове на arenabg – Елиян Гешев и Тодор Цветков, трябваше да внесат по 10 000 лв., за да излязат на свобода.

Съдия Иво Хинов

На 7 юли 2006 г. Хинов отменя в закрито съдебно заседание наложените парични гаранции от по 10 000 лева на двамата организатори. Съдията смята, че делото трябва да се гледа по чл. 78 от Наказателния кодекс. Затова „евентуалното наказание касае имуществената сфера на обвиняемите, а не личността им, поради което и явяването или укриването им няма връзка със събирането на глобата“, става ясно от документ.
Съдията отменя гаранцията от 10 000 лв. на Гешев, сочен от разследващите за администратор на „Арена“ и един от организаторите на аrenabg.com. Сваля мярката за неотклонение и на Тодор Цветков – системен оператор, за когото се твърди, че качил най-много торенттракери в мрежата.

Съдията Хинов очевидно пропуска факта, че за да бъде свалена наказателната отговорност по чл. 78, обвиняемите трябва да отговарят на 3 основни условия. Първото е да са извършили престъпление по непредпазливост, за което наказанието е до 3 години. Те не трябва да са осъждани или освобождавани от отговорност по този текст. Третото условие е да са възстановили нанесените от тях имуществени вреди.

Поне един от двамата обвиняеми – Тодор Цветков, не отговаря на трите задължителни условия установи проверка на „Стандарт“. Нито един от двамата не е върнал пари за нанесените щети. Обвинени са за умишлени престъпления, за които се полага затвор до 3 години.

Освен това две седмици преди избухването на скандала „Арена“ – на 26 юни 2006 г., срещу Цветков е образувано следствено дело за пиратство и разпространение на детска порнография. Този факт е пропуснат от съдия Иво Хинов.

Цветков е обвинен, че от 15 юни 2002 г. до 26 май 2006 г. в дома си в жк „Люлин“ е записвал възпроизвеждал, разпространявал и предавал с компютър аудио и видеозаписи, софтуер и игри, както и порнографски филми, за чието създаване са използвани малолетни, непълнолетни или лица, изглеждащи като такива. Описани са и заглавия като It’s a young girls things, Peep anal teens, Sweet Lolita, Young extreme. Престъплението е тежко, за него Наказателният кодекс предвижда до 5 г. затвор. По това дело на Тодор Цветков също е наложена мярка за неотклонение 10 000 лева.

Съдията Хинов очевидно не знае или се прави на разсеян за предисторията на двамата обвиняеми. Вероятно по тази причина в скандалното определение той пише: „Видно от събраните доказателства двамата обвиняеми имат постоянен адрес и постоянна работа. Всички данни за тяхната личност – възраст, семейно положение, образование, професия – водят до извода, че не съществува опасност който и да е от тях да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането на влязлата в сила присъда.“ Отделно от това, укриването на никой от обвиняемите не може да доведе до забавяне на делото, продължава Иво Хинов.

Определението на съдия Иво Хинов е, меко казано, спорно от юридическа гледна точка. Това е очевидно дори за непрофесионалистите.

Обвиняеми по делото са общо шестима. По груби сметки на ченгетата, те са общо около 200 милиона долара. Изчисленията се базират на цена на дребно от 20 долара на пиратски филм.

Не по-малко скандално е и определението на Хинов, с което той искаше да бъде пусната заловената със 70 000 евро кметица на „Младост“. Магистратът се позова на експертизи, които установявали, че получавала паник атаки и била на антидепресанти.

Апелативната инстанция на Спецсъда, обаче безкомпромисно отмени решението на Хинов. Така кметицата ще продължи да лежи в затворническата килия.

Според запознати с делата в съдебната власт, Хинов гравитира около грантовия Съюз на съдиите, който наскоро бе оглавен от скандалния Калин Калпакчиев.

Публична тайна е, че въпросната групичка с гуру Иван Костов се е превърнала в машина за оневиняване на членуващите в мракобесния кръг „Агнешки главички“.

Така в миналото се стигна до оправдаването на подсъдимата за данъчни престъпления Юлия Берберян, която сега е рупор на „ДАЙ България“. По идентична схема бяха оправдани и всички клиенти на прокуратурата, които бяха близки с Ментора от Драгалевци.