Казанлъшка пенeрлия (масленица) по стара рецепта

Необходими Съставки

ЗА ТЕСТОТО

вода – 200 мл топла
прясно мляко – 200 мл топло
сол – 1 с.л.
захар – 1 ч.л.
прясна мая – 42 г
брашно – около 700 г пресято

ПЛЪНКА

сирене – 350 г
яйца – 2 бр. + 1 белтък
жълтъци – 1 бр. за намазване
мас – 300 мл разтопена

Начин на приготвяне

В купа налейте топлата вода и добавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте до разтваряне и добавете 2 с.л. брашно. Разбъркате отново и покрийте, оставете да се активира, докато утрои обема си.

Налейте топлото мляко в нея и 1 ч.ч. от пресятото брашно смесено със солта, разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното, като бъркате непрекъснато и замесете меко нелепящо се по ръцете тесто. Ударете тестото в плота 30 пъти, след което разделете на 9 еднакви топчета и ги потопете в разтопената и поохладена мас (не гореща), подредете ги в чиния. Завийте топчетата и оставете да починат за 30 минути, не повече.

Смесете отделно яйцата, белтъка и натрошеното сирене.

Всяко топче потапяте в маста и разтегляте с ръце на тънка, почти прозрачна кора (не пречи, ако се накъса на места) върху намазнен плот, поръсвате с 1-2 с.л. от плънката и 2 с.л. от мазнината. Така ги комбинирате три по три. Всяка тройка навивате на руло, а рулата разтегляте в страни и едновременно усуквате, доколкото е възможно това.

Подредете усуканите рула на охлюв в намаслена тава, като започнете от средата на тавата. Така оформената пенерлия намажете отгоре с разбития жълтък, покрийте тавата и оставете така за 30 минути да втаса, не повече.

След изтеклото време, поставете тавата в нагрята на 180 градуса фурна, като първите 15 минути само на долен реотан печете а после включвате и горен реотан. Печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за нея, ако е необходимо, за да не загори, отгоре до края на печенето, покрийте я с фолио.

Извадете готовата изпечена пенерлия, намажете я с мас, поръсете с малко вода и я завийте да се задуши. Можете да замените маста с масло или олио, също така да ги комбинирате до 300 мл.

gotvach.bg