Столичен блок се срива пред очите на живущите в него

 

Жилищен блок в столичния ж.к. „Илинден“ се руши пред очите и под краката на обитателите си. Кооперацията е построена през далечната 1947 година, а днес е на път да бъде принудително изпразнена от живеещите в нея.

Преди 8 години общината издава на собствениците на 12-те апартамента в блок 61 предписание да отводнят сградата, да си оправят покрива и улуците. Без резултат.

Идентичните 7 блока в района са строени с плитки основи. При намокряне се получават големи деформации и цялата вода слиза в основите. Фундаментите не издържат. Влагата и пукнатините се появяват, съобщава bgonair.bg.

Направена е техническа експертиза на блока. Сега собствениците имат пред себе си два варианта – да укрепят източната част на блока или да намерят инвеститор, който да го събори и изгради наново. Засега са намерили временно решение – укрепване, което няма да издържи през зимните месеци. Частна фирма ще направи план за ремонт на блока.

По предварителни разчети той ще струва 25 000 лева или по над 2000 лева на домакинство. Само при условие, че има консенсус сред собствениците на имоти. До седмица трябва да се вземе окончателно решение за съдбата на блока. Дотогава в него се живее на лична отговорност.