Ето каква ключова роля играла майката на Николай Банев в прането на над 1 млрд. лв.

Бизнесменът Николай Банев е обвинен за организатор на престъпна група, в която участвали съпругата му Евгения и майка му Мария.
В периода от 2005 г. досега тримата са присвоили пари и вещи на обща стойност 84 682 896 лв. от скандално приватизираните по време на управлението на Иван Костов държавни предприятия – химическия комбинат „Полимери“ в Девня, химическия завод „Панайот Волов“ в Шумен, най-големия завод за електромотори на Балканите „Елпром“ в Троян и „Топлофикация“ в Казанлък. Четирите предприятия са фалирани, а парите от тях вложени в офшорни сметки извън България, съобщава „Монитор“.

„Става въпрос за пране на пари в особено големи размери, за над 1 млрд. лв.“, уточни зам.-главният прокурор Гешев. Сумата е 589 811 132 евро и 225 000 лв. и вече са изпратени искания за запори на банковите сметки.

Парите от касите на предприятията са прибирани основно от майката на Банев – Мария Банева.

„Майката на Банев е управлявала множество дружества от холдинга „АКБ Форест“, разпореждала се е и е вземала пари от касите“, обясни Гешев. Именно тя ги е прехвърляла и в офшорните сметки, уточни той.

„Този кръг хора е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г. Да не е 2/3, 1/3 да е, нищо от това в момента не е работещо и е нарязано за скрап. За да се стигне до това нещо е ясно, че през годините много хора не са си свършили работата и това е ясно за всички. Специализираната прокуратура сега си върши работата и макар и късно, ще се постарае в тази държава да има някаква справедливост“, коментира Гешев.

Припомняме, че в петък Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмените Евгения и Николай Баневи. Магистратите счетоха, че ако двамата излязат на свобода, има опасност от извършване на нови престъпления.  Преди началото на заседанието Банева поиска да бъде пусната под гаранция с мотива, че иска да се грижи за децата си. Прокурорите по делото обаче бяха категорични, че двамата трябва да са за постоянно под стража. Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.