НИМХ и КАТ с извънредни съобщения за усложняващата се зимна обстановка в страната

Областите с предупреждение за снеговалежи са Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив. В тези райони ще има снеговалежи и ще се образува нова снежната покривка с дебелина между 5 и 10 см. По поречието на Дунав има условия за поледици.

Жълт код за опасност валежи от дъжд е обявен в областите: Благоевград, Пловдив, Смолян, Пазарджик. По поречието на река Дунав също има условия за поледици.

От НИМХ предупреждават за значителни валежи от дъжд, над около 1000 метра – от сняг. Очаквани количества на валежа – 15-20 л/кв.м.

От „Пътна полиция“ също отправиха предупреждение към всички шофьори. От агенцията призоваха водачите да си останат вкъщи, ако могат да отложат пътуването си. Ако това не е възможно, то да карат с повишено внимание.

Поради обилен снеговалеж и за снегопочистване временно е ограничено движението  на моторни превозни средства над 12 т по АМ „Люлин“, посока изход София, информират от пресцентъра на МВР.

Идентично ограничение е въведено по път I-6 Кюстендил – ГКПП „Гюешево“, между 10 – 56 км по автомагистрала „Тракия“, както и  по дестинацията – ГКПП „Калотина“ – Сливница.

Обилен сняг вали и в района на автомагистрала „Хемус“, там видимостта е намалена и заради падналата мъгла.