Това е България днес! Учителка болна от рак и мъжът й останаха със 100 лева за Коледа…

Вярвам в чудеса. Не съм се предала, за да ходя в хоспис. Вярвам в себе си и в Бога, в добрината на хората. Вярвам, че по Коледа наистина стават чудеса. Вярвам, че съпругът ми ще си намери работа. Думите са на учителката по български и немски език от Варна Весела Витанова, която от пет години се бори с коварно онкозаболяване, припомня „Монитор“.

Последният стадий на болестта е стопил Весела до едва 40 килограма. Съпругът й Ивелин в момента трескаво си търси работа, за да може семейството да преживее тежкия за тях месец януари. Весела признава, че до 7 януари, когато Ивелин ще получи следващата си пенсия, са останали едва със 100 лева. „И аз естествено съм в стрес, колкото и да се мъча да запазя спокойствие….”, не крие тя.

През лятото Ивелин работел като помощник-готвач. Въпреки че има ТЕЛК решение, се е справял добре със задълженията си и шефовете му били доволни. След края на активния летен сезон останал без работа. Двучленното семейство се принудило някак си да съществува с 200-те лева пенсия на съпруга. Самата Весела казва, че оцеляват, благодарение на приятели. През последните два месеца тя не е можела да се обгрижва, което наложило оставането на Ивелин край нея. „Но в момента съм стабилизирана физически и мисля, че ще мога макар и трудно, в по-голямата част от ежедневието си занапред да се обслужвам сама, за да може той да тръгне на работа”, казва Весела. С тъга тя отбелязва, че да се намери работа със заплата поне 700 лева на месец е извънредно трудно. А минимум толкова им трябват, за да успеят да си платят сметките, да купят храна и поне част от лекарствата на Весела, е пресметнала тя.

Пет години по-рано й откриват бучка на гърдата. Весела вече се грижела за възрастната си майка, което продължило общо 6г. Нямала здравни осигуровки и трябвало да плати сама операцията. Нямала тези пари и решила да не се подлага на хирургически интервенции. Това й решение се оказало фатално, осъзнава сега тя. Преживяла и травма – фрактура на гръбначния стълб. Болестта се задълбочила, а Весела, която е вегетарианка, се обърнала към алтернативно лечение, което включва и билки. Останала без средства и осигуровки. Наложило се нейни приятели и близки да ги съберат и платят, за да може да се лекува. Организмът й обаче бил толкова изтощен от болестта, Весела тежала тогава едва 45 кг., че тя решила да не се подлага на химио и лъче терапии. „Прецених, че слабият ми организъм няма да ги издържи. Но след като ги отказах, загубих и правото си за ТЕЛК и за социален асистент. В момента съм безработна и нямам право още на пенсия и помощи. Tака стои въпросът с „правата” ми в този Международен ден на човешките права”, пише до Агенция Монитор Весела Витанова.

Тя признава, че преди дни към нея се обърнала близка родственица. Предложила й да изкупи дела й от наследствен апартамент, за да й осигури средства за лечение. Весела не иска да й се довери, защото един път другата жена й казала, че ще я остави да живее в апартамента до края на живота й, но друг път я увещавала да отиде в хоспис. Условието да й осигури пари било Весела да се раздели със съпруга си, с което онкоболната жена категорично не е съгласна.

Още за Весела ВИЖТЕ ТУК!

Сметката на Весела Георгиева Витанова е:

Банка ДСК-ЕАД-Варна

Име на клиент: Весела Георгиева Витанова

Основание: дарение за Весела

Валута: BGN

IBAN: BG80STSA93000025761462

BIC: STSABGSF