БАБХ с извънредна проверка в прочуто заведение на Голямата Бирма, какво откриха инспекторите

В навечерието на празниците Българската агенцията по безопасност на храните направи неочаквана проверка на емблематичното софийско заведение, някога известно като Кошарите, а сега популярно като ресторанта на Евлоги Станоев – Голямата Бирма.
От агенцията действали съвместно със СДВР, НАП, пожарната и Регионалната здравна инспекция в мащабна акция в петък вечерта, която обхванала и други заведения в София. Проверката била изненадваща и комплексна, а резултатите се очаквали в следващите дни.

Голямата Бирма, който е баща на издирвания от Интерпол Жоро Станоев – Малката Бирма, взе да стопанисва „Кошарите“ от Коко Динев, с когото са приятели. Освен че смени името на ресторанта на BEST, той го превърна от чалга заведение в сръбски ресторант с оркестър, който в петък и събота свири популярни комшийски песни. Заведението предлага и типичната за съседите кухня.

Във вечерта на проверката на БАБХ обаче имало проблем с храната, разказват клиенти на заведението. Още преди властите да се появят, поръчките на основните ястия се бавели повече от час, а салатите имали неприятен вкус. Проблемите с властите са традиция в семейството на Бирмите. Евлоги Станоев-Голямата Бирма, големият му син Антон-Средната Бирма и Георги-Малката Бирма бяха обвинени в участие в престъпна група за производство на нелегални цигари, след което се укриха и бяха издирвани от Интерпол.

Пръв на прокуратурата се предаде Средната Бирма, последван от Голямата Бирма. Продължава издирването на Малката Бирма, известен с връзките си с фолкпевиците Преслава и Алисия.