„На кафе“ на запис? Изпрати ли Гала убития си племенник

Племенникът на Гала, застрелян от американски полицай на 10 декември, е бил кремиран. Семейството избрало център по кремация в американския град Бъфало, където живее повече от 20 години, вместо традиционното за България погребение, пише Уикенд.

Приятелите на убития Джордж (Георги) Пенев решиха да го изпратят, облечени в пурпурно. Това бил любимият му цвят. Идеята била на неговата приятелка Лори. „Харесва ми, защото пурпурното е било запазено за кралете. Бил е елитен цвят, тъй като багрилото, с което го постигали, е било много рядко и скъпо. Не се сещам за друг цвят, който би паснал по-добре на характера на Пенев”, коментира близък на убитото момче. Малко след смъртта на младежа, за която „Уикенд” първи писа, семейството му съобщи, че църковната служба, на която близките му ще си вземат последно сбогом с него, е насрочена за събота сутринта, 22 декември, в местен християнски храм. След това всички щели да „празнуват живота на Пенев” – с тези думи бе определено събирането на семейството и приятелите, което обикновено се прави след погребение. През това време тялото на самия Джордж е било откарано в център по кремация. Засега не е съобщено какво ще стане с праха на младия мъж. Не е ясно и точно каква е причината за избора на кремацията вместо далеч по-разпространеното сред българите стандартно погребение. Предполага се, че една от основните причини е по-ниската цена.

Малко след убийството сестрата на момчето – Мария, започна кампания за събиране на дарения за покриване на разходите по църковната служба и погребението. „Брат ми вече го няма, парите са, за да помогнат на родителите ми да платят всички такси около погребението, както и да преживеят известно време, докато са в траур”, обясни момичето.

За броени дни приятелите на мъртвото момче събраха около 10 хиляди долара. На фона на американските такси тези пари далеч не са толкова много, колкото изглеждат в България. Само за кремацията в САЩ средната цена е около 2000 долара. Отделно се плаща за църковната служба, катафалката, цветята и т.н. Още по-скъпо е, ако се прави традиционно погребение, което включва покупка на парцел за гроба.

До деня на кремацията самата водеща не коментира смъртта на племенника си. Веднага след като той бе убит, тя изчезна от предаването си и се говори, че е летяла за САЩ. След седмица обаче пак се появи в „На кафе” и нищо в поведението ѝ не издаваше, че е преживяла тежка загуба. Гала не каза нито дума по случая, а напротив – на следващия ден се появи в предаването с широка усмивка на уста и се държеше така, все едно нищо не се е случило. Говори се, че от петък (21 декември) „На кафе” тече на запис. Вероятно това се е наложило, тъй като Гала е искала да пътува обратно за САЩ, за да се прости с Джордж в събота. Затова предварително е записала няколко предавания, които да се пускат, докато не е в България.

23-годишния Джордж е бил застрелян от полицай, след като размахал нож срещу него. Мястото, където е станал инцидентът, е Фредония – предградие на Бъфало. Убийството е било истински шок за местните хора, тъй като е станало посред бял ден – около 13,30 на обяд. Случаят е отразен от местни медии, които обаче не съобщават името на жертвата. Твърдят само, че полицаят, който е стрелял, бил опитен – с над 15 години стаж, и не можел да избегне трагичната развръзка. Той нямало да бъде подвеждан под отговорност.