Продуктите, които намаляват лошия холестерол

Нивото на холестерола в кръвта зависи от консумираната храна.

За хора, за които понижаването на холестерола в кръвта е проблем, експертите препоръчват включването на няколко храни в ежедневната им диета. Специалистите отбелязват, че тези продукти не са по-лоши от лекарствата.

Проучване на учени от Изследователския център на Western Human Nutrition Research Centre установи, че има вид риба, който е отличен продукт за понижаване на високия холестерол.

Става въпрос за рибата от семейството на сьомгата (сьомга,розова сьомга, лосос и др.). По време на експеримента, доброволците, които консумират такава риба в продължение на 20 дни, нивото на „добър“ холестерол се увеличава с 10%. „Добрият“ холестерол активира в организма процеса на премахване на „лошия“ холестерол, който е опасен за кръвоносните съдове и артериите.

Според учените този ефект се дължи на високото съдържание на омега-3 мастни киселини в сьомга. Лененото масло също помага да се намали общото количество холестерол в организма и по-специално „лошия” холестерол.

Друга храна, която препоръчват експертите, е овесената каша, приготвена от пълнозърнести храни от овес. Овесът не е само съдържа много разтворимите фибри, но има много антиоксиданти в него, което осигурява лечебен ефект. В допълнение, овесената каша има най-нисък гликемичен индекс.

Ечемикът също е полезен. В допълнение, също както овеса, ечемикът претърпява минимална обработка, което позволява на зърното да запази максимално полезни качества.

В списъка на най-добрите продукти за намаляване на холестерола са и ябълките. Полифенолните съединения в ябълките и ябълковия сок потискат окисляването на „лошия“ холестерол, поради което се образуват холестеролни отлагания в артериите./Zdrave.to