Начало Новините днес Шефът на Националната полиция : Има развитие за разстрела на Петър Христов...

Шефът на Националната полиция : Има развитие за разстрела на Петър Христов (ВИДЕО и СНИМКИ)

Отиващата си 2018 година бе белязана с кръв, насилие и убийства. Още през януари стана шесторното убийство в Нови Искър, а бизнесменът Петър Христов бе направен на решето близо до столичния бул. „България“. По тези и много други случаи потърсихме за интервю главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД Национална полиция.

– Главен комисар Терзийски, в началото на 2018 г. бе извършено шесторно убийство в Нови Искър. Кое бе най-интересното в това престъпление?
– Добър ден, г-н Крачунов.
Шесторното убийство в Нови Искър е най-тежкото престъпление в моята професионална биография! В това престъпление от особено значение беше ориентирането в ситуацията на местопрестъплението – трупове на жертви, липса на членове на семейството и установяване на отношенията между убиеца и пострадалите.

– Как си обяснявате съмненията, че самоубилият се Росен Ангелов е извършител на масовото убийство? Защо обществото все по-малко вярва в държавата?

– Аз не бих казал, че обществото вярва все по-малко на държавата. Просто ние сме в процес на повишаване на репутацията и доверието на гражданите в полицията. Борим се за това ежедневно.
Що се отнася до убийството в Нови Искър. При провеждане на първоначалните следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия в различни медии се изказаха различни псевдоексперти, които могат да говорят свободно за разлика от нас, професионалистите.
Обществото наистина има основание да се съмнява в нашите действия, но всяко едно процесуално действие на полицията се верифицира от прокуратурата.
За мен като ръководител няма никакви съмнения относно разследването на това престъпление.

– Друг случай, който разтърси държавата през януари т.г., бе разстрелът на бизнесмена Петър Христов. Събрани ли са нови доказателства по това престъпление?

– Имаме развитие. Не е спирало разследването по този случай, който е с висок обществен интерес! Но за съжаление аз не мога да ви дам каквито и да било подробности, защото е образувано досъдебно производство и разкриването на факти и обстоятелства би могло да доведе до обратен ефект – евентуални извършители да предприемат действия за тяхното неразкриване.

Но мога да Ви кажа, че по този случай се работи и с колегите от прокуратурата се провеждат ежемесечни оперативки, на които се отчитат всички новопостъпили факти, обстоятелства и доказателства и се набелязват следващи действия.

– Коя е основната версия за екзекуцията на Христов?

– Има няколко версии, които са издигнати.
– Работим с колегите, събираме доказателства. По този случай работят колегите във Велико Търново и СДВР, както и специалисти от отдел Убийства към ГД Национална полиция.

– От началото на 2018 година са извършени 90 умишлени убийства, от които 86 са разкрити. Според мен това е висок показател на разкриваемост.

– Имаме един случай от вчера в Пловдив, по който имаме заподозрени извършители.

– Процентът на разкриваемост на убийствата е висок дори за Америка. По този начин ли отговарят на критиците, които казват, че полицията не работи?

– Факт е. Има няколко вида престъпления, които няма как да бъдат умишлено укрити от полицейски служители с цел по-добър комфорт. Едното от тях е убийствата, а другото – кражбите на автомобили.
По отношение на броя разкрити убийства можем да се гордеем, и то не само за изминалата година, но и за предишната.

– Има ли светлина в тунела по отношение на разкриването на поръчителите и извършителите на убийството на собственика на модна къща „Агресия“ Александър Антов?

– По отношение на този случай имаме новопоявили се данни. Не доказателства, а данни, по които работим и за които смятам, че са с висока степен на достоверност.
Аз се надявам, че и този случай ще излезе.
Вие знаете, че разкрихме няколко случая на убийства, преди да изтече абсолютната давност от 20 години. Едното от тях беше разкрито през 2017 година.
Работим съвместно с екип от прокурори по разкриването на убийствата от т.нар. Студени досиета.

– Има ли шанс по подобие на разкритото убийство на боса на ВИС-2 Георги Илиев да бъдат разплетени и други мафиотски убийства от 90-те години?

– Абсолютно по всяко престъпление, по което се работи професионално, може да се достигне до извършителите. Стига обаче да има хора, които са готови да свидетелстват и да дават доказателства независимо под каква форма пред съответните органи на разследването, за да могат да бъдат документирани тези престъпления.

Ние няма как да си свършим работата, ако до нас не стоят гражданите, които да дават свидетелски показания, когато са станали очевидци на дадено престъпление или покушение.
Защото няма престъпление, което да е станало без свидетели и очевидци.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

error: Content is protected !!