Учените изненадващо: Свинската мас е много полезна, стига на етикета й да не пише….

Свинската мас съдържа мастни киселини, които са свързани с широк спектър от благоприятни ефекти върху организма. Ник Белисимо, професор в катедрата по нутрикология в университета Райърсън (Канада), казва, че 60% от свинското месо се състои от мононенаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето. Голяма част от тях е олеинова киселина. 

„Свинската мас съдържа почти 2 пъти повече олеинова киселина от маслото, тя е тази, която намалява нивата на липиди, участващи в образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове,“ – казва ученият. 

В допълнение, съставът на свинската мазнина е линолова омега-6-полиненаситена киселина, която е полезна за организма, тъй като насърчава баланса на имунната система, като по този начин осигурява защита срещу възпалителни реакции.

От своя страна изследователите от Университета в Монтфорт (Великобритания) установиха, че пърженето в свинска мас може да е за предпочитане пред здравето, отколкото в слънчогледово олио. Техните експерименти показаха, че в случай на пържене в свинска мас, се образуват значително по-малко алдехиди – вещества, които допринасят за развитието на възпаление, хипертония. 

Експертите отбелязват, не всяка мазнина може да бъде полезна. Свинската мас, приготвена за масов маркетинг, може да съдържа вредни съставки. Ако думата „хидрогенирана“ е посочена на опаковката му, по-добре е да се въздържате от закупуването му. Това означава, че продуктът съдържа транс-мазнини. / Zdrave.to