Лекари от Бърза помощ предупредиха за лекарство, което пием при грип, но всъщност може да ни убие!

Лекари от Бърза помощ предупредиха за нещо много сериозно, което може да ни предпази от тежки усложнения. Става въпрос за едно най-обикновено лекарство, което сме свикнали да приемаме при грип, но всъщност е опасно, ако се предозира.

Ето какво пише специалист по Спешна медицина на една от специализираните страници във Фейсбук:

„Колеги, уточнявайте приема на видовете и количествата на антипиретици на пациентите. Масово се приемат безразборно всякакви прахчета срещу грип от пациентите без рецепта. Вчера имах пациентка с грип, която заради хипертермията приемаше нурофен на 2 часа, а между приемите е приемала грипекс макс, колдрекс и ефералган – всичките съдържат парацетамол. Всичко това в рамките на 8 часа. В моето социалистическо детство и юношество парацетамолът бе забранен заради хепатотоксичността му. Демокрацията спря амидофена и аналгин хинина, обяви аналгина за вреден и масово заля аптеките с производни на парацетамола. А дали е правилно без лекарско предписание да се продават и приемат според пациента нурофен в конски дози и прахчета с парацетамол (до 1000мг)?

Специалистът отправя и шеговита молба към Дядо… Мраз:

Скъпи дядо Мраз, дежурният лекар те моли да спреш това масово разболяване по празниците. Нечовешко е да изслушаш над 50 човека с почти идентични оплаквания, да ги прегледаш, да им обясниш от кое хапче как, по колко и кога да вземат. Свръхчовешко е с тези лекарства да им обещаеш, че на Нова година ще са здрави, за новогодишната трапеза и дунавското хоро!

С уважение дежурният лекар!“