Христо Мутафчиев разплака ефира с прощален спомен за Иван Ласкин и последните му думи

Човек трябва да живее достойно като него, Иван беше мъжкар, а аз уважавам мъжкарите. Това заяви актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в спомените си за Иван Ласкин в ефира на БНТ.

Припомняме, че 48-годишният Ласкин почина вчера във ВМА след като не успя да се пребори за живота си.

Ние много спорехме с него за работата и за живота. Иван, какъвто аз го помня, беше много достолепен много, достоен. Много умен мъж, умееше да нарязва и да кълца. Последният път когато говорихме той каза: С теб съм приятелче, знаеш че винаги ще съм с теб.

Беше много умен мъж, с много бърз ум, можеше много бързо да реже и кълца като салата. Беше достоен, справедлив човек.“, каза още Мутафчиев.

Той си припомни и ролите, в които е гледал Ласкин.

„Гледал съм Васко да гама от село Рупча сигурно около 18 пъти“. Мутафчиев обаче призна, че няма как да се изиграе Ласкин. „Не мога да го изиграя, няма как“.

„Езикът му донесе много неприятели, но той беше достоен и справедлив човек. С Иван се запознахме през 1990 г. Първото ни запознанство беше споделено с шамари. Нещо се скарахме и директно се ошамарихме. Помня даже къде – във фоайето на учебния театър на НАТФИЗ. Спечели ме с откровеността си и честността си. След това се разбрахме, че и на двамата няма да ни е лесно да се разберем и просто станахме приятели. Това че сме си раздали няколко шамара няма никакво значение“,  призна още Мутафчиев.

„Той изигра Ромео когато завършваше, а аз когато бях втора трета година актьор. Дори да е играл Ромео, по никакъв начин той не се опита да ми покаже: тези неща ги знам, тези неща ги умея. По никакъв начин не съм усетил завист и чувство за съперничество“, добави той.

Двамата имали планове за общ проект.

„Имахме идея да направим едно предаване за културата по Дунав, за културата на дунавските народи. Така си и остана“, разказа още той.