Селото, в което няма пътища .. Закътано, малко, чаровно и много красиво..

Това е холандското селце Гитхорн. Намира се в провинция Оверайсел, на север от областния център Зволе.

Селото е в близост до две големи езера, което е направило възможно прокопаването на канали из цялата местност на площ от няколко десетки квадратни километра.

Създадено през 13 век, Гитхорн радва всички свои гости с изключителното си спокойствие и чистота. Това, което прави селото уникално е, че в него няма никакви улици, а само канали.Придвижването в населеното място става само с лодки. Не случайно наричат Гитхорн „холандска Венеция“. Макар да не напомня архитектурно на Венеция, селцето носи романтичен дъх.

Каналите са с обща дължина 8 км. Те ще ви отведат до едни от най-китните части на Гитхорн. Сред малки, спретнати къщички, зелени дворчета, пълни с ароматни цветя, сред които има хортензии, много чемшири и кипариси.

Общият пейзаж е не само живописен, но и тих. Мястото е прекрасно за всеки, който желае да се откъсне от забързаното и натоварено ежедневие в големите градове.

Тук са популярни електрическите „шептящи лодки“, както и класическите моторни лодки, които са така пригодени, че да не вдигат шум.

Местните често се шегуват, че може да чуете само песните на птиците, а най-голям шум създавали… „крякащите жаби“.

Спокойното холандско село е изградено в настоящия си вид преди 3 века.

Запазени са и едни от най-старите надписи по табелите, които са окачени още над входните врати на къщите и фермите. Някои от табелите са с дати от 18 и 19 век.vesti.bg