Боли ли ви гърба през зимата? Най-вероятно имате липсва на този витамин

 

 

 

Болкитe в гърба през зимата могат да преследват не само възрастните хора. По-младите поколения се сблъскват с миозит (мускулно възпаление) или радикулит (възпаление на корените на гръбначния мозък), което може да причини силна болка.

Научните експерти приписват появата на болки в гърба през зимата на дефицит на витамин D.

Болките в гърба, свързани с витамин D

8 от 10 души периодично страдат от болки в гърба. През зимата, според лекари, проблеми с гърба може да се развият на фона на липсата на витамини – по-специално, на витамин D, липсата на която се среща в организма по време на студ и липса  на слънчева светлина.

„Витамин D е необходим за проникването на калций в костите и за тяхното укрепване. Недостигът му води до омекотяване на костите – остеомалация и този процес може да причини болка. Долната част на гърба е най-уязвима, казва докладът на американските учени.

„Витамин D – забравеното болкоуспокояващо средство”.

Според данните, представени в доклада, при повечето пациенти, страдащи от болки в гърба, в кръвта е регистрирано намалено ниво на витамин D.

Какво трябва да направя, ако болките в гърба атакуват човек през зимата? Според експерти, приемът на витамин D, който може да се получи под формата на витамин D3 (холекалциферол), помага при справянето с този проблем. По време на експериментите приемането на лекарства с витамин D направило възможно намаляването на болката с 95%.

„Последните проучвания показват, че повечето деца и възрастни се нуждаят от поне 1000 IU на ден, а хората с хронична болка в гърба от 2000 IU на ден“, се казва в доклада./ Zdrave.to