Гръцки медии! 21 години по-късно! Българският Ескобар, Огнян Атанасов от Тополница отново зад решетките за хероин за над 5.5 млн. лв!

 

 

 

Двадесет и една години след бягството му от гръцкия затвор, където той излежаваше присъда за трафик на наркотици, прочутият дилър Огнян Атанасов бе изпратен в петък обратно в предварителния арест в Солун, за да се изправи пред нови обвинения за престъпления, разкрити след бягството му от затвора в далечната 1990 г, пише гръцкият Еkathimerini.

56-годишният български гражданин бе осъден на 18 години затвор за трафик на 2, 5 кг хероин през 1995 г. и му беше наредено да изтърпи присъдата си в затвора на фермата Касандра на полуостров Халкидики. Той обаче успява да избяга през 1998 г. и се прибра в България.

Заподозреният, известен на полицията с прозвищата „Българският ескобар“ и „Фантомът от долината на Струма“, бе представен пред петима обвинители в Солун в петък следобед, за да изпълни пет от седемте гръцки заповеди за арест срещу него. Атанасов ще остане в затвора, докато бъде съден по обвинения в престъпления за трафик на наркотици. Не е ясно дали той ще излежи и оставащото време от първата му присъда.

През 2010 г. българските власти арестуваха Атанасов и го изпратиха в затвора. По-късно той е бил екстрадиран в Гърция, пише блиц, позовавайки се на гръцките медии.

Припомняме, че Атанасов бе арестуван при мега акция на криминалисти и жандармерия, действащи на територията на две полицейски дирекции в Благоевград и Хасково. Хероинът влязъл през Турция бил предназначен за реекспорт в Гърция и вътрешността на страната, а това щяло да се случи с любезното съдействие на Атанасов и неговите 5-има помагачи, дилъри от Тополница, които бяха освободени от ареста вчера.

Атанасов като лидер на групата остава зад решетките. Припомняме, че името на Атанасов преди години бе свързвано с международни канали за трафик на наркотици. След бягството си от затвора в Гърция, Атанасов се кри известно време след което се върна в родното си село. Обяви, че е чист като сълза, че го топят врагове и се захвана по думите му с отглеждане на тополи за дървен материал.

Разказът му за престоя му в затвора бе покъртителен, бил измъчван, бит, каран да пие собствената си урина, това разказа преди години Атанасов пред репортер на Struma.com, След като започнаха дела срещу него, Атанасов на всяко заседание се държеше като много болен. На финала лекари констатираха, че той е с тежко психично разстройство и сякаш правораздавателните органи го оставиха на мира.

Гърците обаче не му простиха бягството и поискаха България да го върне в затвора, където да излежи присъдата си. И отново Атанасов влезе в съдебна зала. Измършавял и приличащ наистина на болен човек. През всичките тези години негов защитник бе петричкият адвокат Тома Гунчев, който успешно го вадеше от ареста. В деня на ареста Атанасов е бил изненадан от полицията в къщата му. Той бе задържан с още трима негови работници и съседа му.

В близост до къщата му полицаите откриха 13 килограма амфетамини, а проследявайки групата на Атанасов и участието им в наркотрафик местните криминалисти разбрали за голямата пратка хероин и нейното място в Хасково – гараж в кв. Орфей.

След добра комуникация между двете дирекции Атанасов бе свързан с канала и задържан, а в гаража открити и двама от неговите авери. Голям удар на криминалистите отичат в МВР. Хероинът е за над 5,5 млн. лева, рекордно количество, което е трябвало да бъде разхвърляно в страната, а част от него и в Гърция. Не е ясно колко време ще остане в ареста Атанасов. Следим развитието на случая.