Кървави подробности за смъртта на бившия полицейски шеф от Шумен и генерал от ДС

 

 

Бившият началник на Окръжното управление на МВР в Шумен и на Областното управление на МВР в Разград ген. Йордан Касабов се е самоубил в апартамента си в Шумен на 91-годишна възраст. Това съобщава в. „Монитор“. 

Инцидентът е станал в неделя привечер. Малко преди 18 в жилището на генерала на бул. „Мадара“ 23 имало полиция, в главата на възрастния мъж имало огнестрелна рана. Към 18:10 линейка откарала тялото.

Предстои днес да бъде извършена аутопсия, която да установи причините за смъртта, но според първоначална информация генералът в оставка се е прострелял в главата.

Йордан Касабов беше един от най-старите живи офицери на ДС у нас. Работата му за тайните служби на НРБ започва още през 1950 година, когато постъпва на работа в МВР като младши разузнавач към отдел Х на ДС, Военното контраразузнаване. Работи в окръжното управление на МВР в Благоевград, а през 1956 година е прехвърлен в Шумен. Десет години по-късно след като изкарва петмесечен курс в съветското КГБ вече е заместник-началник на управлението, а от 1969 година и първи заместник-началник по линия на Държавна сигурност. Обучението в Москва е в контраразузнавателна школа по линия на икономиката. През 1975 оглавява управлението, година по-късно отново е на обучение в КГБ за два месеца. След административната реформа и въвеждането на областите на мястото на окръзите през октомври 1988 година става началник на Областното управление на МВР в Разград. Пенсионира се на 1 юни 1990 година.

Ген. Йордан Касабов беше легенда в средите на МВР и ДС, а направлението, по което работеше активно беше турското разузнаване и дейността на турските служби у нас и след 1989 година издава мемоарите си „Тайните на котраразузнавача“, в която описва подробно работата по разкриването на 37 случаи на нелегални турски разузнавачи на територията на Шуменския регион от 1944 до 1988 година.