Солна терапия бори настинките и грипа

 

 

В разгара на грипния сезон, когато в автобуса, на работа, в училище, в магазина – отвсякъде ни атакуват неприятни вируси и ни причиняват дискомфорт, можем да се доверим на лечебната сила на един продукт,  известен ни от хилядолетия. Солта – тя е в основата на халотерапията.

Названиято й идва от старогръцката дума „halos”, която означава сол. Пациентите влизат в специални помещения – солни стаи, пълни с въздух, богат на отрицателни йони. Специални апарати неутрализират положителните йони в тялото ни и спомагат за пречистването на токсините.

За кого е най-полезен този холистичен метод на лечение?

Тази терапия е много удачен вариант за подкрепа на имумнната система както при деца, така и при възрастни хора. Влизайки в солната стая, те вдишват чист натриев хлорид. Тази терапия е чудесна за приложение при грипни състояния. Солта обира влагата, намалява възпалението и освобождава пътя към изхвърлянето на различни патогенни организми. Почистените пътища позволяват достъпа на кислород и храна на клетката. По този начин се засилва тялото и то само си помага да постигне най-добрия ефект, намалява се приемът на различните медикаменти. Като ефект от халотерапията е намаляването на  нивото на стреса. Постига се едно бързо отпочиване, което допринася за поддържането на имунната система в една по-голяма бойна готовност.

Сеансите халотерапия имат незабавен ефект върху симптомите на настинка и грип. Дишането става по-лесно след вдишване на солни аерозоли, тъй като те естествено намалят слузните секрети и отоците от подутите дихателни пътища, така че дренирането е по-лесно.

Системата за разпръскване на микроскопични солни частици, използвана в тази терапия, дава възможност на солта да проникне най-дълбоко във всички участъци на дихателната система, проявявайки своето антибактериално и противовъзпалително действие спрямо главната причина за болестното състояние.

Освобождаването от дразнещото действие на лепкавите слузести секрети и остатъци, както и спазмолитичния ефект, резултат от успокояващите отрицателни частици, водят до облекчаване и стихване на кашлицата. Освен това, дълбокото прочистване на синусните кухини и дихателните пътища, което е непосредствен резултат от този вид терапия, намалява токсичното натоварване на имунната система, независимо от външните фактори.

Поредицата от няколко лечения с халотерапия не само помага за облекчаване и излекуване на настинка или грип, но повишава резистентността на организма към нови такива инфекции в продължение на месеци

Има ли риск от пренасяне на инфекции от други клиенти в Солната стая?

Солта действа като магнит за всички микроби, токсини и прашинки. Самата стая е покрита със сол по стените и пода, а по време на процедурата, въздухът се насища с миниатюрни частици сол. По този начин, всички възможни замърсители и вредители се неутрализират.

Има ли подходящ сезон за халотерапията?

Във всеки един сезон се поддържат стабилни параметри. Най-често хората идват след наличие на проблем, но трябва да се подлагат на халотерапията дори през лятото, за да избегнат вирусите през останалите сезони.

Какво се случва с нашия организъм по време и след преминаване на един пълен курс халотерапия?

1 – 5 сеанса

Етап на подготовка. По време на първите три посещения, в дихателните пътища се натрупва необходимата концентрация на фино смлени частици сол. През това време дихателните пътища се отварят и започва тяхното освобождаване.

6– 15 сеанса

Етап на активно очистване. След като освобождаването вече е стартирало, тук наблюдаваме естественото очистване на организма. Именно, заради това има поява на засилена кашлицата и хрема, но това не трябва да ни плаши, защото така организмът по естествен начин изхвърля застоялите секрети.

15 – 20 сеанса

Етапът на заздравяване и повишаване на имунитета. Наситеният солен въздух заздравява прочистените бронхи, облекчава дишането, стимулира, подобрява и повишава белодробния капацитет и болестта си отива. Освен това засилва кръвообращението, насища кръвта с полезни микроелементи и така засилва имунитета ни при последващи срещи с бактериални и вирусни частици и различни алергени.