Арестуваните ченгета от 4 РПУ живеели като баровци, пазарували без пари, рекетирали десетки търговци, заведения и автокъщи

 

 

 

„Служителите на този сектор, действайки в различни направления – наргиле барове, автокъщи и магазини – лицата са задържани при получаването на сумата от 2000 лв. Уговорката е била за 2000 евро, но след множество пазарлъци са стигнали до тази сума. Става дума за десетки търговци, които са плащали тази такса спокойствие.


Повдигнати са обвинения за измама и злоупотреба със служебно положение. България се превърна в държавата на подхвърлените пари. Едно от задържаните лица, при проверка с контролно осветление, ръцете му са светнали. Той твърди, че това било от химикалка, а не от пари“, заяви административният ръководител на Софийска прокуратурата Димитър Петров.

 

„Структурата и йерархията следва структурата и йерархията на личния състав. Една трета от личния състав от младшите офицери не са се поддали да членуват в групата и да си оцапат ръцете. Събрали сме множество доказателства. Имат лични вещи, часовници и скъпи автомобили за големи суми. Ще проверим имотното им състояние, защото не е ясно все още дали те са купени с тази пари“, допълни заместник-прокурорът в специализираната прокуратура.

Той уточни, че в някои магазини, задържаните са си пазарували без пари. Задържаните не са офицери, а цивилни полицаи.

„Имаме данни и в бъдеще към наказателна отговорност ще бъдат подведени и други лица“, изтъкна магистратът.

Прокуратурата е сезирана от търговци. Групата е започнала дейността си от началото на 2017 г.“, стана ясно от думите на държавното обвинение.