Разбулиха една от най-големите мистерии: Великата синя дупка край Белиз (СНИМКИ/ВИДЕО)

 

 

Най-голямата мистерия в океана – голямата синя дупка в Белиз е най-голямото в света, разположено на 300 метра ширина и дълбоко около 125 метра.

Открита е през 1971 г. от изследователя Жак Кусто. Почти половин век по-късно, въпреки че дупката е голям хит за водолазите, тя все още е относително неизследвана.

Това обаче сега се промени, след като за пръв път се достигна до дълбините ѝ. Миналия месец научната експедиция слезе до дъното, а един от изследователите беше Ричард Брансън, собственик на Вирджиния.

Това е първото гмуркане до дъното на дупката, която се намира по протежение на мезоамериканския хребет, втората по големина мрежа на кораловите рифове в света. Едната група учени е пътува до дъното с подводницата „Aquatics“, срещайки стена от сталактити. Според Брансън това показва, че дупката е направена от пещери, които първоначално са се оформили още докато са били на сушата.

С помощта на подводница Брансън и екипът му се пускат няколко пъти до дъното. Те са първият екип, който не само се гмурка толкова дълбоко, но и заснема изображения с висока резолюция, подходящи за направата на подробни 3D карти на вътрешността на Великата синя дупка.

„Тази дупка е доказателство, че нивото на океана може драстично и катастрофално да се увеличи. Нивото на водата е било на няколкостотин метра по-ниско. Преди десет хиляди години нивото на океана се е повишило с 91 метра, когато ледът се стопи. Това е една от най-ужасните напомняния за заплахата от изменението на климата, която видях – каза Брансън.

Поради голямата дълбочина на дупката и липсата на кислород, на дъното ѝ няма живот. Но Брансън казва, че е забелязал пластмасови бутилки на дъното, което е още един показател за замърсяването на моретата.