Слуховете за раздялата на Елизабет Втора и принц Филип се оказаха истина

 

 

Имаше периоди, когато принц Филип винаги ставаше рано сутрин, за да приготвя на съпругата си кралица Елизабет от своите известни закуски – тортиля или бъркани яйца с пушена треска. Но сега те дори не закусват заедно.

Откакто се пенсионира през август 2017 г., херцогът на Единбург води „ергенски живот“, прекарвайки голяма част от времето си в Сандрингам със своите книги, акварели и частни празненства, пише 24chasa.bg

Инцидентът с неговия Ленд Роувър, за който той се извини с писмо на пострадалата жена, извади на показ явна тайна: кралицата и съпругът й водят отделен живот, пише „Ел Мундо“.

„Защо един 97-годишен мъж шофира и излага на опасност живота си и този на другите?“, беше първият въпрос, който британците си зададоха, когато видяха снимки от катастрофата. Часове по-късно, когато принц Филип отново беше сниман в кола и без предпазен колан, въпросите продължиха:

„Защо принцът толкова упорства да излага на опасност живота си на тази възраст?“. Преди време той можеше да се похвали с добрата си физическа форма, като изкачваше стълбите две по две и откриваше по 110 паметни плочи на година: „Трябва да съм най-големият експерт в света по откриването на паметни плочи“, шегуваше се херцогът.

Когато реши да се пенсионира, мнозина помислиха, че активните му дни са на свършване и скоро той ще се „премести на задната седалка“, пише още „Ел Мундо“. Освободен от тежестта на официалностите обаче, изглежда принц Филип се чувства по-лек от всякога и изживява своята втора младост, без да се отчита на никого и без да е упрекван за трудния си характер и лошите си нрави.

Ричард Кей, експерт по кралските въпроси, описа приключенията на херцога в статия за „Дейли мейл“, озаглавена „Един много самотен принц“. Че принц Филип и кралица Елизабет Втора имат отделни спални, е известно от десетилетия.

Както признава специалистът по кралска етикеция Памела Хигс, „в браковете на английската аристокрация винаги са били характерни отделните спални, защото не искаш някой да те тормози, като хърка или ти препречва крак през нощта“. „Но това не означава, че когато един от двамата пожелае, не споделят една спалня от време на време“, допълва Хигс.

Но едно е да спите в отделни спални, друго – да живеете в различни къщи. Очевидно, както посочва Ричард Кей, херцогът на Единбург практически не се е върнал да живее в Бъкингам, въпреки че там е голяма част от библиотеката му. Неговата привързаност към замъка Уиндзор също изглежда е част от миналото, защото може би там е бил длъжен да води семеен живот.

Въпреки своите 92 години, кралица Елизабет Втора продължава с ангажиментите си и запазва рутината, с която е свикнала, макар че в последно време започва работния ден по-късно. Тя често пътува до Сандрингам, за да е по-близо до съпруга си, но и там всеки води отделен живот.

Вместо да живее в главното имение, херцогът е решил да се барикадира в най-скромния кралски имот – дърводобивната ферма. Уморен от постоянното присъствие на антуража и телохранителите, принц Филип е намалил персонала си до две прислужници, готвач, икономка и дискретна полицейска защита. „Кралицата смята, че херцогът заслужава достойно пенсиониране“, твърдят близки до кралския двор източници в опит да обяснят оттеглянето на Филип от семейното огнище. „Двамата влизат малко по малко в ритъма на новия си живот“, признават още те и продължават: „Макар че тя му липсва особено по време на закуската, която винаги са споделяли заедно“.