Жизненоважна информация за кръвните групи, която трябва да всеки да знае

 

 

Ако знаете кръвната си група, браво! Вие сте по осведомени от почти половината американци. 

От 1004 възрастни в Съединените щати, които отговориха на неотдавнашно проучване на Quest Diagnostics, само 57% са заявили, че знаят кръвната група.

Подобна ситуация се наблюдава и в Русия.

Разочароващи резултати

За сравнение, 74% от анкетираните си спомнят дългата си парола от домашната Wi-Fi мрежа, а 75% са знаели колко пари имат в банковата си сметка.

 

За много други личната здравна информация се оказва „тъмна Индия“. По-малко от двама от петима са знаели, че имат повишен холестерол или кръвна захар.

Като се има предвид, че тази информация е важна заради риска от развитие на някои заболявания, ръководителите на проучването подчертаха, че резултатите са тревожни.

С изключение на спешни случаи, при които можете да получите кръв от универсален донор, лекарите почти винаги извършват кръвни изследвания, за да определят кръвната ви група и да открият малки антигени в нея преди трансфузия или операция.

 

Причини за познаване на кръвната Ви група

Новородените могат да развият хемолитична болест, ако тяхната Rh група (т.е. положителна или отрицателна) не съвпада с майка им. И в зависимост от кръвната Ви група може да имате повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, сърдечни заболявания, някои видове рак и дори тежка диария.

Ако знаете кръвната си група, ще може да дарявате кръв и да помагате на нуждаещите се в спешни случаи, ако банките с кръв не са достатъчни.

А Вие знаете ли собствената си кръвна група?