Проф. Кантарджиев: Ако през първите 6 часа от началото на грипа не се вземат мерки, може да се възпали мозъка

 

 

Грипът не бива да се подценява. Това е много тежка инфекция, протичаща с различни усложнения. Всяка година умират хиляди хора от него. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, в ефира на bTV.

Тази година случаите са по-малко от миналата година, но има много усложнения, подчерта той. Д-р Кантарджиев успокои, че грипната епидемия започва да отшумява.

„За първите 4 дни на тази седмица болните с четири пъти по-малко от миналата седмица. Вече не сме в пика, но епидемията продължава. Колегите правят каквото могат, но усложненията са много тежки. От една от столичните университетски болници получаваме информация за по двама души на ден с възпаление на мозъка, което се проявява при вирусния енцифалит. Това е много сериозно“, предупреди той.

„Ако през първите 6 часа от началото на симптомите на грип, не се вземат двата от антигрипните препарати – озелтамивир и занамивир, после става много тежко. Може да се възпали и мозъка“, каза д-р Тодор Кантарджиев.

 

„Детето от Велинград, което почина, е получило бактериална инфекция след грипа. То е трябвало да влезе в болница. Инфекции не се лекува лесно. Когато се каса за дете, лекарите правят всичко, което могат“, увери той.

„В нашата страна често се подценяват усложненията. При другия случай от Плевен, много ми прилича на инфекция, която развиват недоносените деца. Старите хора знаят, че при епидемия, малките децата не трябва да има контакт с възрастни, освен майката. В момента децата ги морят три вида грип. Те са много тежки“, каза Кантарджиев.

Той добави, че от Плевен все още не са изпратили проби на тежко болни към Националната референтна лаборатория.

„Тази година ваксината срещу грип работи много добре. Канадските учени са улучили“, каза той. По думите му 82% от ваксинираните са прекарали грипа леко.