Начало Новините днес Николай Банев измисли хитър начин да спаси жена си от ареста

Николай Банев измисли хитър начин да спаси жена си от ареста

Инициативен граждански комитет издига кандидатурата на Евгения Златева Банева за участие в изборите за Европейски парламент. Това съобщи днес във Фейсбук профила си съпругът й Николай Банев.

„Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност“, написа Банев.

Новината предизвика десетки коментари, като повечето потребители в социалните мрежи се чудат дали това не е шега. „Е, не е истина! Вие се подигравате!“, „Хитро сте го измислили ! Имунитет. А ние, като данъкоплатци, дали искаме да я финансираме“, „Естествено, че Евгения Банева е изключително подходяща за депутат в Европейския парламент, но казионната прокуратура ще се погрижи да я държат заключена в килия“, „След Иво Карамански и братя Галеви ще си имаме още един кандидат депутат от ареста“, гласят малка част от коментарите, пише „Трафик„.

Специализираният апелативен съд остави Николай и Евгения Баневи в ареста на 13 декември 2018 г. Семейството бизнесмени бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.

Това няма да е първият опит на Евгения Банева да влезе в Европарламента. През 2014 г. тя отново се яви на изборите като независим кандидат, но събрала едва 0,279% от гласовете на избирателите.

 

error: Content is protected !!