Цироза на черния дроб: първи симптоми и усложнения

 

 

Тази информация ще ви помогне бързо да откриете болестта и да започнете лечението навреме!

Когато по-голям вътрешен орган се провали, в крайна сметка цялото тяло усеща последствията. Първите симптоми на цироза често се появяват само в последните стадии на заболяването и в много случаи не показват веднага заболяване на черния дроб.

Ако чернодробната тъкан все повече се замества от съединителна тъкан, черният дроб може да функционира по-малко и по-малко ефективно.

В резултат на това това рано или късно засяга цялото тяло. Особено нарушен метаболизъм.

Токсините, които наистина трябва да бъдат унищожени от черния дроб, се транспортират през кръвта в тялото. В резултат на това те могат да причинят значителни щети, като увреждане на мозъка например. В допълнение, черният дроб вече не може да произвежда важни протеини. Една от възможните последици е проблемът с кръвосъсирването.

Цирозата на черния дроб засяга кожата: тя може да стане жълтеникава, и понякога се появява сърбеж. Има и шанс,  камъните в жлъчката да се образуват по-бързо.

Болестта на черния дроб засяга и хормоналния баланс и някои други метаболитни функции. Много пациенти с цироза губят тегло, защото телата им вече не усвояват правилно хранителните вещества.

За да спрете цирозата на черния дроб, трябва винаги да лекувате причинителя. Ако това не се случи, тогава все повече и повече чернодробни клетки се унищожават и заменят със съединителна тъкан. Освен това, съществуват усложнения, които трябва да бъдат разгледани незабавно, за да се предотврати животозастрашаваща органна недостатъчност (чернодробна кома).

Трябва да се отбележи, че разграждането на чернодробните клетки настъпва в късен стадий на заболяването, тъй като органът има много висока резервна функция. Първите симптоми обикновено не показват веднага увреждане на черния дроб:

постоянна умора;

намалена ефективност; тревожност,

загуба на тегло,

както и промени в настроението

натиск или болка в горната част на корема;

Влошаване на кожата

Често симптомите могат да се наблюдават предимно върху кожата, а не в черния дроб. Кожните лезии при чернодробна цироза включват:

Цветът на кожата е жълтеникав.

Появата на кръвоносните съдове под формата на звезди, особено в лицето и горната част на тялото

Сърбеж на кожата

Зачервяване на дланите на ръцете.

Червен език, мек и сух

Както и тялото не абсорбира много витамини и минерали. Дори и хормонът инсулин не се разлага правилно, причинявайки промяна в метаболизма на захарта или нишестето. Ако не се предприемат никакви действия, това може да доведе до диабет (хепатогенен диабет).

Метаболитните нарушения също засягат хормоналния баланс, особено при мъжете. Тестисите се свиват и създават импотентност, освен това, гърдите се разширяват, космите по тялото падат и се образуват издути коремни форми. При жените нередовното менструално кървене е признак на хормонален дисбаланс.

Усложнения при цироза

Ако не се лекува причината за цироза, могат да възникнат сериозни усложнения. Съединителната тъкан, която се образува по време на заболяване, е бариера за кръвоснабдяването.

Във вените на черния дроб и порталната вена има опасна хипертония (портална хипертония). Защото кръвта не може да тече през черния дроб. В резултат на това, съдовете са силно разширени, с варикозни форми на вените, особено в хранопровода или стомаха.

Тъй като кръвното налягане продължава да нараства, съдовете могат да се повредят и да предизвикат масивно кървене. Резултатът от такава загуба на кръв е изпотяване, промяна в сърдечната честота и ускоряване на дишането до фатален шок. Този варикозен кръвоизлив е смъртоносен и пациентът трябва да бъде заведен в клиника възможно най-скоро.

Поради високото кръвно налягане в порталната вена, течността се притиска в коремната кухина и може да доведе до асцит (натрупване на течност в коремната кухина). Стомахът е подут и възпален и също е трудно да се диша.

Ако токсините преминават през кръвта в мозъка, се появяват няколко неврологични и психиатрични състояния (чернодробна енцефалопатия). Първите признаци обикновено са нарушения на съня, промени в настроението или проблеми с моторната координация. По-късно ръцете започват да треперят бурно.

Също така има периоди на объркване и загуба на съзнание. Интоксикацията може да се възстанови, ако се лекува причината за цироза. В противен случай съществува риск от животозастрашаваща чернодробна недостатъчност.

Повредените чернодробни клетки често се дегенерират и причиняват рак, особено при вирусен хепатит. След това се образува злокачествен тумор (карцином на черния дроб), който расте сравнително бързо и образува вторични тумори.

Важно е да се обърне внимание на всякакви симптоми и да се консултирате с лекар своевременно.