Грипът взе жертва в Монтана

 

 

 

Мъж от Монтана почина вследствие на усложнение от грип. 39-годишният монтанчанин е бил с хронична бъбречна недостатъчност, съобщи BulNews.bg.

Проблемът с бъбреците е бил от години. При него е доказан свински грип – H1N1, съобщи заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Мария Каменова.

„Пациентът е хоспитализиран е по спешност в болницата в Монтана и след взет носо-гърлен секрет е потвърдено наличието на грипен вирус A(H1N1), тоест свински грип, който циркулира в цялата страна и който е виновник за тази доста масивна и все още неприключила грипна епидемия на територията на нашата страна. В резултат на тежкото придружаващо заболяване се наблюдава една много бързо протичаща форма на грипа, с развитие на тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност и леталитет в рамките на един-два дни. Трябва да се подчертае, че това лице е уязвимо по отношение на грипната инфекция поради съпътстващата хронична бъбречна недостатъчност, която компрометира имунитета и общите защитни сили на организма“, допълни д-р Каменова.

До петък включително в област Монтана е удължена грипната ваканция за учениците. За последната седмица болните от 0 до 4 години са достигнали 1058 на 10 000 души население, а тези от 5 до 14 години 818 на 10 000. За последната седмица общата заболеваемост се е покачила на 315 при 290 на 10 000 за предходната седмица.

„Има много висок процент регистрирани заболели лица във възрастовата група от 5 до 14 години, които са реално контингент, който посещава детски и учебни заведения. Повишената заболяемост е другата основна причина, тоест грипната епидемия, която регистрираме миналата седмица се разгръща и обхваща по-голяма група от населението“, посочи д-р Мария Каменова.

В област Монтана грипна епидемия бе обявена от 29 януари. Пикът се очаква тази седмица. РЗИ в Монтана удължи грипната епидемия на територията на област Монтана, считано до 8 февруари.