Съдебно възмездие за Добринка и Димитър, бити от полицай в метрото

 

 

Димитър Славков и Добринка Божилова, които преди 4 години се оплакаха пред медиите, че са бити от полицай в метрото, са оправдани от Върховния касационен съд по делото за хулиганство и съпротива на орган на властта са оправдани от Върховния касационен съд.

Присъдата не подлежи на обжалване, съобщи един от адвокатите на потърпевшите Лъчезар Босаков.

„Една от най-големите ми победи в съда срещу полицейското насилие! След години борба на всички инстанции, най-накрая ВКС потвърди оправдателната присъда на Димитър и Добринка, които бяха зверски пребити от полицай в метрото без никаква причина и след това съдени за „нападение срещу полицай“.

Поздравления и за адв. Хаджигенов, с който заедно водихме делото. Дано това допринесе за бъдеща превенция от полицейския произвол, който се шири в държавата ни и делото за обезщетение накара служителите на МВР да спазват закона, който следва да се прилага еднакво за всички!, написа във Фейсбук адвокат Лъчезар Босаков.

На първа инстанция Софийският районен двамата бяха осъдени условно, но по-късно Градският съд ги оправда, а сега ВКС потвърждава това решение окончателно.

Самият полицай – Цветелин Цветанов, обаче така и не беше съден, след като прокуратурата отказа да го разследва заради липса на доказателства за извършено престъпление. Това се случи въпреки видимите следи от побой по жената, счупения лакът на мъжа при поставянето на белезниците, за което има медицински свидетелства, както и от видеозапис, който заедно с мъжа успели да направят.

Служителят на МВР обаче твърди, че се е самоотбранявал и е представил медицинска експертиза, в която е записано, че е бил одраскан и имал контузия на пръста на ръката (според защита тази, са която е удрял – б.р.).

Сега пловдивчанката Добринка и нейният приятел Димитър не желаят да коментират оправдателната присъда, заявиха пред Dir.bg техните защитници. Босаков обаче подчерта, че ще бъде заведено гражданско дело срещу МВР за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди.

Ето каква разказа жената след инцидента, станал, след като отишла да изпрати свой приятел до метрото:

„Дойде полицай да ни направи проверка на личните документи, аз нямах съответно, защото живея на 2 минути от метрото и не си ги бях взела, казах му, че ще се обадя на мъжа ми да ги донесе и той ни помоли да влезем в служебната стая“.

Там вече камери няма, но на записа от метростанцията се вижда, че Добринка излиза чак след около 45 минути, притискайки ръце към лицето си.

„Моят приятел му каза, че мирише лошо и да спазва дистанция и оттам явно му се отключи агресията. Преди ударите не сме го провокирали с нищо, както твърдят, че съм го обиждала, викала боклук. Изпаднах в несвяст още след първия удар. По думите на моя приятел с четири юмрука лицето ми е било цялото в кръв“, сподели още тогава Добринка.

При обжалването на условната присъда на Димитър пък адвокат Босаков пише:

„На първо място, относно обвинението за престъпление по чл. 325 ал. 2 вр. ал. 1 , а именно че оказал съпротива срещу орган на властта, свидетелят Цветанов твърди за нанесени множество юмручни удари в областта на лицето и гърдите. Такива доказателства от представената от Цветанов СМЕ липсват.

Твърди се за наличие на контузии на долната челюст и лявата поясна област, но тези контузии, както се установи при разпита на в.л. изготвило екпертизата, са единствено по думите на Цветанов, като видими белези, каквито би трябвало да има след такъв брой юмручни удари, не са налични.

Няма и никакви данни за травми в областта на гърдите, където също се твърди за нанесени удари. Многократно при разпита си в съдебна зала той си противоречеше, неуспявайки по никакъв начин хронологически да обясни как точно са му нанесенитакива удари и защо след като твърди, че многократно е удрян с юмруци в лицето и гърдите – липсват външни белези за това…

Няма логика след като Славков се е легитимирал, предоставяйки личен документ, докато му е правена справка изведнъж да е решил да нападне Цветанов. Да, казал му е че мирише на лук и ако може да стои на разстояние от него, което силно е подразнило Цветанов, но това не се явява обида по смисъла на НК и ЗМВР, а констатация. В разпита си пред СРС Цветанов изтъкна абсурдна теория, че многократно е бил псуван и обиждан, на което обаче не отвръщал, а само подканвал подсъдимите да престанат, защото ще ги арестува…

Абсурдно е и твърдението му, че в нито един момент от случая той не употребил сила върху Добринка и Димитър, а те сами се били удряли в шкафове, стени и т.н. Абсурдно е и твърдението, че докато се е защитавал от ударите на Славков и душенето от Добринка, е успял да проведе разговор по радиостанцията, както и факта, че Славков бил искал да му отнеме оръжието, защото бил погледнал към него.

Абсурдно е и твърдението, че Славков сам е причинил счупването на лакътя си, оказвайки съпротива при поставяне на белезниците – при хватка ключ, каквато е приложена върху него, с лице на земята и Цветанов върху гърба му, извивайки ръцете му назад“.

По неофициална информация въпросният полицай е уволнен преди около година