Рецидивист-убиец, опрял нож в гърлото на млада жена, за да я изнасили, влиза отново в затвора

 

 

 

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Перник съдът е признал за виновен М. К. (на 42 години) за изнасилване, извършено от него в условията на опасен рецидив.

През 2009 г. подсъдимият К. бил осъден за убийство на петнадесет години „Лишаване от свобода“. Осем години по-късно бил предсрочно освободен от изтърпяване на останалата част на наказанието по присъдата.

След като излязъл от затвора той се свързал с негов братовчед – С. А., който му намерил работа на строителен обект в гр. Перник и му разрешил да живее известно време в жилището му. За да може да изпълнява постановената му пробационна мярка „Задължителна регистрация по настоящ адрес“, М. К. се регистрирал на адреса на братовчеда си.

В същия имот, освен С. А., живеела малолетната му дъщеря и приятелката му А., с която той живеел на семейни начала.

Една вечер през м. март 2018 г. С. А. и детето отишли на гости. М. К. останал в дома с А. Възползвайки се от това обстоятелство, той опрял нож до гърлото на жената и с нетърпящ възражение тон й заповядал да се съблече, за да правят секс. А. силно се уплашила, тъй като знаела, че преди години мъжът е бил в затвора за убийство. Въпреки противопоставянето й, той осъществил насилствен полов акт с жената на дивана в хола, като през цялото време насочвал ножа към нея.

След случилото се М. К. продължил да живее в жилището на С. А. На няколко пъти той отново извършил съвкупление с А., въпреки волята й. С цел сломяване на съпротивата й, той нанасял на пострадалата удари с юмруци в лицето. Заплашвал я, че ако сподели на някого, ще убие всичките. Това заканване въздържало жената да разкаже на мъжа си за случилото се.

На 13.05.2018 г., на връщане от събор в гр. Червен бряг, пострадалата А. казала на С. А., че няма да се прибере в къщата в гр. Перник, докато не изгони от там М. К. Попитана от него за причината, тя се разплакала и му споделила за изнасилванията и притесненията й да не казва, за да не пострадат всички.

Още същия ден двамата подали сигнал за случилото се в РУ на МВР гр. Перник.

Наказателното производство срещу М. К. е било проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което наложеното наказание е редуцирано с 1/3, а именно – от шест години „лишаване от свобода“ на четири години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийския апелативен съд.