ВКС отмени присъдата на Ройдова. Възможно ли е обвиненията за 6 поръчкови убийства да се окажат съшити с бели конци?

 

 

 

Как защитен свидетел дава показания в съда, четейки от протокола си за разпит от досъдебното производство?

Доколко е безкритично отношението на съда към показанията на същия този свидетел? Защо липсва  проверка дали неговите показания  се потвърждават от други доказателства по делото? Защо същият свидетел под прикритие е звънял на телефонен номер , който според негови собствени показания той не би трябвало да знае?

Тези и още доста други въпроси е поставил Върховният касационен съд  в мотивите , с които отменя присъдата на Иванка Ройдова.  На база на показанията на въпросния защитен свидетел Окръжен съд  наложи 3- годишна условна присъда на Ройдова, признавайки я за виновна за поръчителството за 6 убийства.  Според прокуратурата тя е поръчала да ликвидират брат й, синът и дъщерята му, зетят и двете внучета.

67-годишната жена  бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха разкрити ужасяващи детайли по готвено от нея покушение на цяло семейство заради наследство от четири и половина милиона долара.

На 26 юни  2018 г. състав на Апелативния съд, смени 3 – годишната условна присъда с реално наказание за същия период.  Ройдова бе задържана в самата зала с мотива, че има опасност да се укрие. Тя остана шокирана от развоя на делото и за пореден път заяви, че е невинна.

След ареста, Ройдова бе откарана директно в затвора, където  прекара 3 седмици. Няколко дни преди ВКС да се произнесе, според нейни близки, срещу нея е извършено покушение и някой се е опитал да я отрови в затвора.  В последствие ВКС отхвърли мотивите на Апелативния съд  и освободи Ройдова от затвора. Месец по-късно отмени и осъдителната присъда и върна делото на Апелативен съд- Пловдив.

Едно от заключенията на върховните съдии е , че съдът не само е накърнил правото на подсъдимата да се защитава, но и сам се е лишил от възможността дали твърденията, изнесени по делото, са истина. ВКС заключава, че този пропуск  не е направил впечатление на въззивната инстанция  и Апелативния съд е допуснал нарушения на процесуалните правила  за проверка и оценка на доказателствата.

На 7 март 2019 делото ще започне отново при друг състав на Пловдивския Апелативен съд.

 

СЕМЕЙНАТА САГА

Семейната сага на Ройдови  продължава години, а залогът е огромен – наследството на българин – емигрант в САЩ, който след смъртта си оставя няколко милиона.

Началото на заплетената история е поставено в далечната 1951 година, когато николапетковистът Георги Ройдов бяга от комунистическия режим и заминава за Америка. Тук остават жена му и трите му деца Иванка, Стойчо и Ана. Зад океана предприемчивият българин започва като работник във фабрика за колбаси, но в последствие влиза в бизнеса с жилища под наем и сбъдва „американската мечта“. Когато режимът в България пада, Георги Ройдов вече е милионер, продал е голяма част от бизнеса си и се готви да се наслаждава на старините си.

Междувременно не е забравил за семейството си в България и ако до 10 ноември успява спорадично да им помага финансово, то след 1990 година дава добър старт както на трите си деца, така и на четиримата си внуци.

Всички наследници още докато Георги е жив знаят, че са включени в завещанието. След погребението обаче с тях  не се свързва никой. Стойчо, Иванка и дъщеря й Жана изпращат запитване до банката, в която са сметките на Ройдов и получават отговор, че преди смъртта си той е определил за пълномощник гледачката си Недялка Бързакова и тя ще се разпорежда с наследството. Година по-късно внукът Георги получава превод от 20 000 долара, а баща му Стойчо се сдобива с 200 000 долара, но не казват на никого. Истината излиза наяве едва след като Иванка е арестувана.

През март 2016 година полицаи с качулки нахлуват в дома на Ройдова и извеждат с белезници Иванка, Жана и съпругът й Антон. В полицията е отведена и 15-годишната им дъщеря. Какви са основанията на полицията и прокуратурата да задържат Иванка? Според обвинението възрастната жена е потърсила услугите на наемен убиец, който да ликвидира брат й и наследниците му вкупом. Това е трябвало да стане на Гергьовден 2016 г., като под масата в къщата им бъде поставена бомба. За целта тя платила 3 000 лева аванс и обещала 10 % от наследството, след като се сдобие с него.

Как обаче се стига до ареста? Според прокуратурата посредникът, който трябвало да наеме изпълнител за масовата екзекуция, се оказал агент под прикритие. Иванка обаче твърди, че  е потърсила услугите на адвокат, заради наследството и агентът под прикритие в случая се бил представил като адвокат , който обещал съдействие по делото за наследството. Тук изплува и митичната фигура на украинеца Степан Кара.  Братът на легендарния Димитро Кара се оказа посредникът, който свързал Иванка с агента под прикритие.

Близките на Ройдова са категорични, че семейството е жертва на сложна схема. „Тя е задействана, защото майка ми категорично бе решила да си търси правата и да води дело в Щатите. Тя няма мотив да убива никого, защото дори да изтрепе цялото семейство, тя няма да получи наследството ако не успее да спечели делото срещу Бързакова в Щатите“ твърди Жана Вътова.

Полицаят, който е работил под прикритие, ми се представи за адвокат от София. Той ми обеща да ми помогне с придвижването на документите по делото, което искаме да заведем срещу Недялка. Новото завещание, оставено от баща ми, е било изготвено 15 дни, след като той е получил удар и е бил неадекватен. Предишното завещание е било унищожено. Показах му документите, а той ми поиска 3 000 лева. Никога не съм мислила да унищожавам когото и да било от семейството, ние сме дълбоко свързани“, заяви Ройдова в съда.

НА ПРИЦЕЛ

Близки на жената твърдят, че опитът за убийство на Ройдова, далеч не е изолиран. Тя е получила и няколко предупреждения.  Миналата година кабелът на микровълновата печка бил обелен с нож и печката по чудо не гръмнала. След това установила , че един от болтовете на гумата на колата й е свален, а останалите – развити. Няколко пъти намирала червени рози, забодени на чистачката на колата си, а на гроба на баща си намерила гривната на дъщеря си Жана, която е била взета от полицията. Антон и Жана намерили под чистачките на колата си скелет на птица с откъсната глава.  В писмо, изпратено от САЩ сестрата на Иванка – Ана  споделя, че също се страхува за живота си.