Селска чест или Наглите 2? Съдът в Пловдив задържа похитителите от фирмата за бързи кредити

 

 

Тривиална селска  драма или римейк на „Наглите2” ?

Така бе поставен въпроса пред съдия Силвия Цанкова от Пловдивския Окръжен съд, която трябваше да реши дали служителите на фирма за бързи кредити, обвинени в отвличане, да останат зад решетките.

В понеделник, след преследване и стрелба, полицията е задържала Николай Миланов , мениджър във фирма „Виктория 111”  и неговите служители Васил Любенов и Веселин Асенов.  Преди това тримата са взели от Перущица  длъжника си Цветан Дочев  и го притиснали да си плати вноската от 65 лева по кредит от 150 лв, изтеглен преди Нова година.

Борчлият звъннал на свой приятел, бивш затворник, споделил му за патилата си и поискал да му помогне. Приятелят му казал, че ще му помогне, но междувременно мъжът се обидил на свой приятел полицай и му разказал за случката.  Тримата тръгнали с Дочев към Йоаким Груево.

Трима  служители на Криминална полиция от РПУ Стамболийски и техен униформен колега потеглили към Йоаким Груево. Полицаите били с цивилен автомобил. Преди селото спрели  идващия джип  „Хонда” и наредили на всички да излязат от колата.  Шофьорът обаче дал газ, блъснал го и продължил по пътя. В същото време униформеният  изскочил и започнал да стреля по джипа. Похитителите обаче успели да се изплъзнат. След минути пристигнали в подучастъка в Кричим и заяви, че са били нападнати от непознати мъже, които са стреляли по тях.

Историята, представена от адвоката на Миланов – Кирил Николов обаче представя съвсем друга картина на престъплението. Миланов и двамата му служители потърсили Цветан Дочев, който в Перущица бил познат като Цецо Брадата, тъй като той старателно се криел от кредиторите си. Житието и битието на борчлията не било тайна за местните жители. Той живеел като клошар, пиел системно, а на преживявал с парите, които получавал, когато собственици на задлъжнели фирми, ги прехвърляли на негово име. В регистъра срещу името на Бочев фигурират цели 56 фирми.

След като го открили в местния стопански двор , Цецо Брадата потърсил помощ от приятел. Той звънна на бившия затворник Джефер от Йаким Груево, който се отзовал и също пристигнал в Перущица. По пътя обаче се обадил на свой приятел в полицията в Стамболийски. Джафер обяснил на кредиторите, че ще вземе пари от „съдружник” на Брадата – богат арабин, който щял да покрие дълга му. Дори инсценирал разговор по телефона с мнимия арабин , като получил обещание да му донесе парите. В същото време обаче той се обадил на полицая, който му казал, че тръгват към Перущица.

Междувременно обаче Миланов и слугжителите му се изнервили и наредили на Джафер да тръгва към селото, а те ще го последват , за да засекат арабина по пътя , а не да го чакат цял ден. Пред култовата шкембеджийница „Въча” обаче цивилна кола им препречила пътя. Те се изплашили, че ги нападат мутри , затова блъснали единият от цивилните мъже, ударили колата и изчезнали. По пътя се обадили на кварталния на Устина, а след това се предали в участъка в Кричим. Цецо Брадата също бил свален в Кричим здрав и невредим.

Според обвинението по пътя Миленов се обадил на Джафер и го заплашил, че заради предателството си , ще бъде „глобен” 50 000 лева. И ако не плати сумата, ще му се стъжни живота.

Николай Миланов категорично отрече да е отвличал длъжника. „Ние работим от една година в района. Досета няма нито една жалба срещу нас, макар че работим изключително само в махалите”  заяви лихварят.

Според адвокат Николов се е стигнало до искане за постоянен арест , заради многобройните нарушения, извършени от полицията.  „Те не са си свършили работата и сега се търсят изкупителни жертви. Били са цивилни, с цивилна кола, стреляли са,  момчетата изобщо не са видели униформен полицай. Постъпили са както би постъпил всеки човек – тръгнали са да бягат. Надявам се да погледнете житейската картина на престъплението, която се крие зад буквата на закона” обърна се към съдията защитникът.

Адвокатите на другите двама задържани поддържаха същата теза като подчертаха, че клиентите им са невинни, а са станали жертва на обстоятелствата. Адвокат Шилев подчерта, че на полицаите е забранено да спират на пътя с цивилни автомобили.

Съдът прие , че има достатъчно основания да задържи обвиняемите и остави тримата зад решетките.

Те могат да обжалват решението пред Апелативен съд.