Шефката на ТЕЛК-Ловеч: В ареста ще свърша като Иван Ласкин

 

„В ареста изходът за мен ще е като при Иван Ласкин“.

Това заяви задържаната в края на януари шефка на ТЕЛК-Ловеч д-р Донка Минкова пред Апелативния съд във Велико Търново, който днес гледа обжалването на нейната мярка за неотклонение.

Жената е с 95% инвалидност и се надяваше да бъде пусната вкъщи заради здравословните си проблеми. Д-р Минкова беше  задържана с обвинение за подкуп. Според него на 28 януари тя приела дар от 200 лв., за да издаде решение с нужен процент инвалидност на пациент. Лекарката бе арестувана заедно с посредника в схемата с подкупите Валентин Йотов. По делото стана ясно, че той е дал на д-р Минкова 1500 лв., в три папки по 500 лв., за издаване на ТЕЛК решения.


В проточилото се близо два часа съвещание магистратите се запознаха с представени редица експертизи, удостоверяващи тежки заболявания на черния дроб и гръбначния стълб, пише в. „24 часа“. Преди това имаше и друго прекъсване, заради поредно искане на адвоката на лекарката Стефан Гецов за комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да удостовери заболяванията на д-р Минкова. То бе отказано, а адвокатът коментира пред журналисти, че при това развитие резултатът е предрешен.

„От юли 2017 г. имам диагностицирано тежко заболяване в следствие на прекаран хепатит Б. Нарушаването на диетичния ми режим води до декомпенсация на чернодробната функция. От няколко дни имам кървене на венците, което е първи признак. В ареста изходът за мен ще е като при Иван Ласкин“, мотивира д-р Минкова искането да бъде пусната под домашен арест.

В крайна сметка съдът потвърди определението на Ловешкия окръжен съд и определи, че няма пречка да й бъде оказана дължимата медицинска грижа и в килията. Според състава обвинението срещу шефката на ТЕЛК- Ловеч е тежко и се наказва с до 6 години затвор и до 5000 лв. глоба. Промяната на мярката й за неотклонение създава реална опасност тя да извърши друго престъпление като повлияе на свидетели.