Опасно мобилно приложение зомбира децата! Две 14-годишни момичета пострадаха

 

 

Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата у нас, предупреждават специалисти.

Вече са подадени два сигнала за посегателство срещу 14-годишни момичета. Приложението привлича потребителите с възможността да пишат помежду си, като останат анонимни.

„Той се беше свързал анонимно с 14-годишно момиче и беше започнал да го обработва. Опитите да се открие човека общо взето удариха на камък, тъй като той даже не се беше регистрирал в приложението и е абсолютно анонимна връзката“, коментира Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет, цитиран от БНТ. Така звучи едно предотвратено престъпление. С почти щастлив край. Почти, защото заловен все пак няма.

Приложението се казва „Телоним“, а създателите му го рекламират като „най-искреното място в интернет“, на което можеш да пишеш всичко, без да казваш кой си и без да оставяш следи към себе си.

„Когато ти си анонимен и контактуваш с анонимен – не знаеш кой стои от другата страна. Наистина през това приложение за съжаление много педофили търсят контакт с децата“, коментира Антоанета Василева от Асоциация „Родители“.

А децата често са податливи на всяко показано внимание. И за това си има обяснение.

„Много деца имат нужда от изява и от разговор, който да е анонимен, защото се притесняват, че някой може да ги съди. Категорично ги съветваме да не свалят това приложение“, заяви Василева. А за анонимните опасности трябва да следят и родителите.

„Разговорът на родител с дете на тема „Какво правиш в интернет, какви приложения ползваш, кое ти е интересно“ е изключително важен и ценен, коментира Апостолов. Защото най-искреното място всъщност би трябвало да бъде вкъщи.