Би Би Си изобличи със скрита камера русенеца Иво, тартор на мръсен и кървав бизнес в цяла Европа (ВИДЕО)

Разследване на Би Би Си в тъмния свят на организираните гладиаторски боеве разкрива незаконна търговия с бойни кучета, простираща се от Източна Европа до Уелс. 
Кучетата бойци се изправят едно срещу друго, готови. Те се втурват напред един срещу друг в сблъсък на челюстите. Земята вече е покрита с кръв. По-лекият е печеливш, прикован към противника си. Черният е загубил способността да отвръща. Сега просто се бори за оцеляване. В крайна сметка се опитва да ходи, но се срива, краката се преплитат, главата удря в земята. Борбата свърши. Умира на следващия ден.

Кучетата не правят това естествено, не им е по природа, казват експерти.

Те се обучават от мъже, които се усмихват, насърчават ги и поставят залози, докато животните им се разкъсват.

Това е смущаващият свят на организираните кучешки боеве.

Ивайло Николов е 37-годишен, интелигентен, приятелски настроен, англоговорящ българин от Дунавския град Русе в северната част на страната.

Иво, както се представи, е свързан с компания, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят.

Балканите отдавна са се се превърнали в център на европейския бизнес за боеве с кучета.

Иво обича да документира работата си във Фейсбук. Лигата срещу жестоките спортове е публикувала нигови постове и предпола, че българинът е пътувал до около 29 страни, включително Великобритания, с кучетата си.

Но сред съобщенията и постовете на страницата му се намират и интересни улики.

Една снимка показва, че животните, които транспортира, не са просто семейни домашни любимци

Едно куче беше разкъсало решетките на мобилната си клетка, което предизвика големи щети по време на транспорта.

Време беше да научим повече за него.

Помолихме един италиански следовател за защита на животните – Силвия (не истинското й име) да започне да изпраща съобщения на Иво по WhatsApp, пише ВВС.

Тя му каза, че има роднини в ловна хижа, които се интересуват от закупуването на определен тип кучета.

Един от тях беше Ник. По-възрастен, с впечатляваща брада.

Ник е от провинцията в Северна Италия и не говори английски. Силвия му превеждаше на английски.

Нито Силвия, нито Ник бяха експерти по кучетата, а зад кулисите бивш полицай с десетилетия опит в боевете с кучета, също работеше за Би Би Си, съветвайки ги как да използват правилния език.

Силвия изпрати на Иво снимка на фалшива ръкописна бележка от ловците, които се интересували от покупка на кучета.

Посочените кучета включват някои за лов, но също така и питбули, най-разпросранената порода за боеве с кучета.

Американският питбул териер е почти единствената порода куче, готово да се бие продължително време. Той е забранен от закона във Великобритания за опасни кучета.
Иво захапа стръвта. Сделката започна да се развива. В течение на пазарлъка ловните кучета бяха напълно забравени.

Накрая Иво предложи на Силвия и Ник „много добро куче“.

„Надежден и готов за мач“, пише той в едно съобщение. Ник, пише също така, че самият той може да „заложи добри пари на него“.

Цената бе 3 000 евро плюс разходите. Кучето ще бъде доставено от контакт на Иво, развъдникът е в Молдова, на един ден път от България.

До този момент научихме много за Иво и неговите кучета. Международният търговец се стремеше да демонстрира своите контакти.

Неговите съобщения от WhatsApp държаха Силвия и Ник в час с новините около бойните кучета.

Той изпрати видеозапис на мач, очевидно показващ неговите кучета кучета, които се бият на неразкрито място в Източка Европа.

Силвия получи доклад за мача. „Една победа, за един час и 17 минути“, гласи съобщението. Битките понякога стигат до два часа.

„Моля, не споделяйте видеоклипа“, добавя той. Иво предложи да покаже повече на нашите следователи под прикритие, продължава ВВС.

Той изглежда питаеше истинска любов към кучетата, но също така и към борбата с кучета. Вече вярваше, че нашите следователи споделят чувствата му.

Той каза: „За мен винаги е много голяма радост, когато срещам хора с такова голямо желание, и не говоря за продажби, пари или каквото и да било друго. Аз говоря само за истинската чиста любов към играта.“

И все пак отчасти за пари. Иво беше толкова впечатлен от кучето, което продаваше, че искаше да заложи на него „когато е готов да се бие“.

Това, което нямахме, беше неговият домашен адрес или този на развъдниците, с които беше свързан.

Беше внимателен да не даде тази важна информация.

Затова започнахме да планираме да го привлечем на среща. Всичко, което бе предложил, е незаконно в България.
Фейсбук профила на нашия български дилър Ивайло  го описва като Ивайло Томи Флиман Николов.

Пост във Фейсбук показва, че едно от кучетата му, наречено Аспен е обявено за шампион и е било докарано във Великобритания през 2016 г. Може да е било използвано за развъждане на редица британски бойни кучета.
Досега нашите следователи под прикритие, Силвия и Ник, постигнаха добър напредък, продължава ВВС.

Бяха се договорили да се срещнат с Иво в Букурещ, по пътя за дома му от другата страна на Дунав в България, а след това и до развъдниците в Молдова, където щеше да бъде взето поръчаното бойно куче.

Би Би Си нямала намерение да сложи 3 000 евро в джоба на кучешки трафикант, така че срещата в български ресторант трябвало да се проведе внимателно.

Заловен от скрити камери, Иво пристига със закъснение заради пиковия часе. Окончателните подробности за сделката, уговорени в WhatsApp, са предоговорени лице в лице.
Молдовският кучешки доставчик  на Иво им дава избор, каза той.

Силвия пита как кучето ще мине през митническите проверки. Транспортирането на куче за използване в боеве е незаконно.

Иво казва, че неговият контакт в Молдова „всъщност е държавен ветеринар в региона“ и може да издаде „всеки документ, който искаме“.

Но той казва: „Когато пътувате с молдовски документи, имате прекалено много проверки, затова направих български документи, също така и кръвни тестове и сертификати за износ.“

Често точната порода на кучетата се „замаскира”, за да затруднят митническите служители да открият дали те не нарушават закони като британския Закон за опасните кучета.

Кучешки микрочипове също могат да бъдат поставени от всеки, който има правилното устройство.
Време да се изправим срещу Ивайло Николов, когато той напуска ресторанта, завършват от ВВС.

За съжаление, след като се сблъскахме с него, профилите му в социалните мрежи бяха премахнати и, за съжаление, кучето, което ни предложи, остана в света на борбата с кучета.

Клипа на ВВС с разкриването на българина и неговата реакция, вижте ТУК.