Най-радиоактивните 16 смартфони на пазара (ИНФОГРАФИКА)

 

Днес много потребители на смартфони (и всички други полезни джаджи) са загрижени за проблема с радиацията, излъчвана от устройствата. 

Все още стои отворен въпросът колко може да бъде вредна ежедневна употреба на смартфон.  Впрочем, благодарение на усилията на експертите на Statista, става много по-лесно да разнищим проблема.

 

Дебатът за това колко опасни и вредни са смартфоните вероятно никога няма да отшуми. Днес можете да откриете учени, които единодушно скандират, че смартфоните са зли и убиват човек и учени, които с важен и уверен поглед заявяват за почти пълната безвредност на високо технологичните джаджи.

Всичките тези спорове все пак дадоха някакъв резултат. Сега всеки производител трябва да посочва нивото на излъчване на смартфоните – SAR (измерено във ватове на килограм) върху опаковката на устройството.

Въз основа на всички тези данни експерти от аналитичната компания Statista подготвиха рейтинг на 16-те най-популярни модела смартфони. Класацията наистина се оказа интересна. Тя е подготвена по информация от Гepмaнcĸaтa cлyжбa зa зaщитa oт paдиaциятa (Вundеѕаmt für Ѕtrаhlеnѕсhutz), която пoддъpжa бaзa дaнни зa cтapитe и нoви мoдeли cмapтфoни и зa нивoтo нa излъчвaнoтo oт тяx лъчeниe.

Резултатите от нея се виждат нагледно в подготвената от Statista инфографика:

 

Оказа се, че Xiaomi Mi A1 може да се счита за най-вредният – този смартфон има най-висок SAR – 1,73 вата на килограм. На второ място с показател от 1.63 вата на килограм е OnePlus 5T, а на трето място – Xiaomi Mi Max 3 – 1.58 вата на килограм.

 

Друг интересен факт е, че повечето от водещите компании не са попаднали в рейтинга. Само няколко модела може да се забележат в долната част на класацията.

Добро или лошо е това? Трудно е да се каже. Истинските учени ще кажат, че „абсолютно безопасен“ показател за радиация няма. Ограниченията и препоръките могат да варират значително в зависимост от законите на дадена страна.

 

Например, дори „най-мръсният“ Xiaomi Mi A1 все още се смята за нормален, в съответствие със законите на Европейския съюз, които изискват домашните уреди да не излъчват повече от 2 вата на килограм. В същото време обаче в Германия препоръчителното ниво на радиация не трябва да надвишава 0.6 вата на килограм.