Почина създател на златно поколение във футбола

 

 

Манчестър Юнайтед беше съкрушен от новината за смъртта на голяма фигура в клубната история. На 81-годишна възраст почина бившият треньор в клубната академия Ерик Харисън.

Това е специалистът, създал златното поколение на „червените дяволи“, известно като Клас`92. От този випуск са Дейвид Бекъм, Райън Гигс, Ники Бът, Пол Скоулс, както и братята Гари и Фил Невил. Това са играчите в основата на историческия требъл на Юнайтед от 1999 г. – титла, ФА Къп и Шампионска лига.

Харисън е назначен на работа в школата на „червените дяволи“ през 1981 година, когато мениджър на първия отбор е Рон Аткинсън. Преди четири години откривателят на таланти беше диагностициран с деменция.

Освен с работата си с Клас`92, Ерик Харисън е известен и като откривателят на известни футболисти като Марк Хюз, Норман Уайтсайд, Уес Браун, Дейвид Плат и Дарън Флетчър.

„Манчестър Юнайтед с изключително прискърбие съобщава, че бившият треньор от школата Ерик Харисън е починал в сряда. Той беше на 81 години. Всички в клуба изпращат своите искрени съболезнования на семейството и приятелите на Ерик в този тъжен и труден за тях момент“, обявиха „червените дяволи“.

„Загубихме своя ментор, нашия треньор и човекът, който ни създаде. Той ни научи да играем, да не се предаваме, да печелим собствените си битки и ни показа какво означава да играеш за Манчестър Юнайтед. Ерик, ние ти дължим всичко“, сподели Гари Невил в „Туитър“.

Ерик Харисън (в сивия костюм) със Сър Алекс Фъргюсън и част от Клас`92

Ерик Харисън с Фил Невил, Гари Невил, Раян Гигс, Дейвид Бекъм, Ники Бът и Уес Браун