Ей това е най-добрата рецепта за домашни мекици: Отвън хрупкат, а вътре са мекички и на мехури

 

 

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal

Няма човек, който да не обича току-що извадени от тигана мекички . Вярно, не са най-здравословната храна, но обикновено забравяме тези предразсъдъци, докато си ги хапваме.

Днес сме ви приготвили една наистина сполучлива рецепта за домашни мекички , която не е особено сложна, а резултатът е повече от добър:

домашни мекици

Най-добрите домашни мекици

Продукти:

500 мл хладка вода

700 гр.бяло брашно

40 гр.прясна мая (1 кубче)

1 к.л.захар

5 с.л.олио

1,5 к.л.сол

олио за пържене (по-голямо количество)

Приготвяне:

1. Поставете маята, хладката вода, олиото и захарта в купата. Леко разбъркайте с ръка, добавете брашно, но не цялото – малко повече от половината от общото количество.

2. Омесете тестото с миксер с подходящи приставки. Така можете да направите бързо гладко тесто. Месете, докато се получи гладка смес, без бучки.

3. Набрашнете леко ръцете си и плота. Месете леко и внимателно, докато се получи гладка топка тесто. Ако лепи по ръцете, добавете още малко брашно.

4. Загрейте фурната. Включете я на 50 градуса, но не чакайте да се загрее напълно, след което я изключете. Фурната трябва да е хладка, не прекалено гореща. Поставете вътре съда с тестото и го покрийте с кърпа. Оставете да престои 15 минути, за да може тестото да втаса малко – няма нужда да се надига двойно.

5. Набрашнете добра работния плот, поръсете леко тестото с малко брашно. Извадете го на масата, оформете на топка и разточете, като не натискате прекалено силно и не точите прекалено тънко, за да не излезе въздухът от тестото. Изрежете мекички с форма по желание и ги оставете за около 10 минути. Ще ви е по-лесно да изрежете тестото, ако от време на време топите ножа в брашно.

7. Загрейте олиото и като топите върховете на пръстите си всеки път в брашно, вземайте мекичките и ги пускайте във врящо олио. Важно е да ги вземете много внимателно, без да натискате, защото иначе няма да бухнат и половината от дупките от тях ще изчезнат. Първо изпържете отдолу и щом се зачервят и бухнат хубаво, обърнете от другата страна. Готовите мекички изваждайте върху салфетка, за да попие излишната мазнина.