Писмо от съдебни лекари слага край на конспирациите за смъртта на Хитлер

 

Секретно писмо, собственост на КГБ, може да сложи край на спекулациите около смъртта на Адолф Хитлер, съобщават световни медии.

В писмо, датирано от 2 май 1945 г. и изпратено до народния комисар на вътрешните работи (вътрешен министър) на Съветския съюз Лаврентий Берия от Берлин, се посочва причината за смъртта на Фюрера и неговата съпруга Ева Браун.

„В телата на възрастните бяха намерени огромни количества цианкалий, а в областта на черепите имаше прострелни рани. Нашето заключение е, че тези хора са погълнали отровата и след това са сложили край на живота си с огнестрелно оръжие“, се посочва в експертизата на съдебни лекари от СССР, извършили аутопсията на телата на Браун и Хитлер.

Документът вероятно може да сложи край на конспиративните теории, че Хитлер и Браун не са се самоубили преди превзимането на германската столица от Червената армия, а са избягали. Според най-разпространената конспиративна теория, отричаща смъртта на двамата в Берлин, те са живеели в Латинска Америка до дълбока старост. Политическата полиция на СССР през 30-те и 40-те години е била под шапката на вътрешното министерство. По-късно тя се е преобразувала в Министерство, а след това на Комитет государственной безопасности (Комитет за държавна сигурност, съкратено – КГБ).