Болни връзват дрехи край манастир и оздравяват

 

 

 

Голямобуковският манастир е единственият действащ манастир в Странджа. Официалното име на манастира е „Света Петка“, но е добил известност с името на селото, до което се намира – Голямо Буково. Манастирът е построен през 12. век върху останките на древно светилище.

Легендата разказва, че мястото за строежа на светата обител е избрано след един необикновен пророчески сън -Света Богородица се явила на болен мъж от селото (по онова време носещо името Коджа бук) и му казала да се измие с водата от извора сред останките на светилището, за да оздравее.

Той послушал съвета, оздравял, а днес над извора се намира манастирската църква – след съня на мъжа на мястото бил изграден цял манастир. През вековната си история манастирът е бил разрушаван, възстановяван, превръщан в пионерски лагер и отново реабилитиран като действаща света обител. Днес той е обитаван единствено от йеромонах Евтимий, а каменният му метох е наполовина срутен – макар че едно от нещата, с които Голямобуковският манастир е бил известен в миналото, е богатството. Историята на голямобуковската света обител е безспорно интересна, но в наши дни първото, което гъделичка любопитството на пътуващите към манастира, са висящите от дърветата дрехи. Странната гледка всъщност е в пряка връзка със самата причина за възникване на манастира –история, свързана с болест и изцеление.

Намятаните по дърветата дрехи са елемент именно от култ към светци – изцелители; култ, който, както и много други, води началото си от тъмните езически мистерии. Миряните вярват, че ако оставят дреха на болния на чудодейното място, което обикновено е чудодеен извор (аязмо), пещера на светец отшелник, гроб на светия и други подобни, то в оставената дреха ще остане и болестта и болният ще оздравее. Именно древното аязмо на манастира е причината миряни, търсещи изцеление, да се стичат към светото място и да практикуват тоя странен обичай.