Малко ангелче: Това бебче се върна към живота след като беше замразено

 

 

Cаймън Мийнуел, който днес е на шест месеца, се ражда здрав, когато внезапно нещата се объркват, а лекарите се втурват към специализирана неонатална клиника в надпревара с времето.

Докато е в линейката, Саймън е поставен в охлаждащо одеяло, което понижава температурата му с 4С°- медицинският еквивалент на замразяване. То съдържа охлаждаща циркулираща вода, която намалява телесната температура на бебето от 37 на 33С°.

Смята се, че сравнително новото лечение помага на бебетата, които са лишени от кислород от припадъци, забавяйки производството на вредни вещества в мозъка и намалявайки скоростта на смърт на мозъчните клетки. Родителите на Саймън, Джеймс и Хелън Мийнуел, вярват, че синът им е оцелял заради лечението и искат да съберат пари за апаратурата и медицинските екипи, които са спасили живота му.

Какво представлява охлаждащото одеяло и защо е подходящо за бебета? Бебетата могат да бъдат поставени в такова одеяло, ако не са в състояние да дишат сами или показват признаци на анормална нервна система. Този метод е известен като терапевтична хипотермия. Изследванията показват, че чрез водата в одеялото се охлаждат мозъкът и тялото на новороденото.

Това намалява риска от пристъп наполовина и мозъчно увреждане с 25 до 50%. Бебето може да бъде увито в такова одеяло само минути след раждането си за период до 72 часа по време на престоя му в интензивно отделение за новородени. След това детето се затопля до естествената си температура. Някои кърмачета могат да бъдат държани от родителите си, докато са в одеялото, за да се изгради връзка помежду им. Саймън е роден в болница Питерборо и всичко е било нормално.

Изведнъж обаче новороденото спира да диша след 90 минути, а лекарите му оказват кардио-пулмонарна първа помощ. След 3 опита дробове на Саймън започват да работят отново сами.

41-годишният му баща казва: „Беше добре, когато се роди, но след това спря да диша. Отне шест минути на сърчицето му да заработи.“ Състоянието на Саймън е толкова сериозно, че се нуждае от транспортиране до специализираното неонатално отделение в Норич. След като го съживяват, започват охлаждане, което трае 72 часа.

Охлаждащото одеяло спасява живота му Саймън остава в специализираната клиника в продължение на две седмици, а родителите му описват грижата и подкрепата като „изключителни“. След това е върнат в болницата в Питерборо, където прекара още две седмици. Баща му казва: „Първите няколко дни бяхме в пълен шок. Беше много стресиращо.“ Въпреки че не е ясно колко ефективно е охлаждането в дългосрочен план, г-н Мийнуел твърди, че Саймън е здрав:

„Той все още разчита на посещения от медицинско лице няколко пъти седмично, но се справя много добре. Разбира се, все още не знаем какво може да се случи, но се надяваме на най-доброто… Провтсо всичко зависи от това как се развива. Нямаме съмнение, че ако специализираната педиатрична линейка не беше на разположение толкова бързо, бъдещето на Саймън щеше да изглежда много различно от това, което е сега.“