Уникално: Премахнали тумор от мозъка на 4-месечно бебе и попаднали на нещо странно

 

 

Четиримесечното бебе от Мериленд е първият човек в света, на който е намерен зъб в мозъка, в резултат на рядък вид тумор в мозъка.

Бебето в момента се чувства добре, а лекарите твърдят, че този случай е помогнал да разберат как се развива, това рядко туморното заболяване.

Лекарите започнали да подозират, че нещо не е наред с бебето, след като главата му растяла по-бързо от обичайното за едно дете на тази възраст. След направена снимка на мозъка лекарите разбрали, че става дума за тумор, който има структура, подобна на зъб.

По време на операцията на четиримесечното бебе, докторите останали изумени, защото не само, че структурата на тумора е подобна на зъб, а в тумора е намерен напълно оформен зъб!

След анализите, лекарите установили, че детето е имало рядка форма на тумор на мозъка – „Краниофарингеома“, който може да достигне размер на топка за голф, но не се разпространява повече от това.

Учените винаги са се съмнявали, че тези тумори са със същия произход като тези, които участват в изграждането на зъбите. Въпреки това, досега лекарите никога не са виждали зъб в този вид тумор, заяви др. Нарлин Бийти, неврохирург в университета “ Meryland Medical Center „.

„Не може всеки ден да видите зъб в тумор“, каза Бийти за Live Science. „Винаги се е знаело, че краниофарингиомът съдържа натрупвания от калций, но когато в него се намери зъб – това вече сериозно нещо“